• Partners Sylvia Terpstra en Floris Blom (r) en vrijwilliger Wim Struijk op het perceel in Schoonrewoerd.
• Partners Sylvia Terpstra en Floris Blom (r) en vrijwilliger Wim Struijk op het perceel in Schoonrewoerd. Foto: @Levien Vermeer

'We willen deze weelde graag delen'

schoonrewoerd • Een voedselbos in Schoonrewoerd, als locatie voor natuureducatie en participatie, dat staat partners Sylvia Terpstra (56) en Floris Blom (63) voor ogen op het perceel waar de grootouders van Floris een hoogstamboomgaard bezaten.

"Het inrichtingsplan zal binnenkort door het college van de gemeente Vijfheerenlanden besproken worden", vertelt Floris. Zijn ouders hebben alleen privé en recreatief gebruik gemaakt van het perceel, maar hij en Sylvia willen het meer openstellen voor de lokale samenleving. "In 1969 zijn de fruitbomen van mijn opa gerooid en daarvoor in de plaats werden zogenaamde pioniersbomen geplant, zoals populieren, elzen, wilgen en berken. Maar die hebben een beperkte levensduur van zo’n vijftig jaar, en vooral de populieren hebben hun beste tijd gehad. Tijdens de vliegende storm van 2018 zijn twaalf bomen omgegaan, dat gaf een enorme ravage." Dat was voor het stel de bekende druppel en ze besloten toe te werken naar de aanleg van een voedselbos.


Weelde delen

Sylvia, leerkracht primair onderwijs en cultuurcoach bij Stichting SamenDoen Vijfheerenlanden, heeft veel kennis en ervaring opgedaan over permacultuur en ecologische voedselproductie. Ze bezocht voedselbossen en volgde opleidingen, onder andere bij Martin Crawford in Devon, Engeland. Verder is ze professioneel moestuincoach.

"We willen de weelde van deze plek en ons toekomstig voedselbos van ruim een halve hectare delen”, verklaart ze. "Grote en kleine mensen weer in verbinding brengen met de aarde en ervaring op laten doen met wat de natuur te bieden heeft. Dat is ons ideaal." In oktober vorig jaar benaderden ze gemeente Vijfheerenlanden met het oog op natuureducatie voor basisscholen en volwassenen over permacultuur, voedselbos, en duurzaamheid. "We hebben een projectplan ingediend dat naadloos past in het kader van het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling LEADER ‘Polders met waarden’, waarin men stad en platteland wil verbinden."

In november is de laatste natuurwerkdag op hun perceel gehouden met als thema ‘hout’, vertelt Floris. "Er kwamen dertien vrijwilligers op af, die maakten onder andere takkenrillen en kloofden hout."

Een vrijwilliger van het allereerste uur is Wim Struijk (57) uit Leerdam. Floris is lovend over zijn inzet:. "We kunnen altijd een beroep op hem doen, hij denkt mee, maar steekt ook z’n handen uit de mouwen." Het stel heeft daarnaast contact gelegd met het Ambachtsplein en de Dorpsvereniging in Schoonrewoerd. Sylvia is opgetogen: "Steeds meer mensen verbinden zich aan ons project, wellicht als gevolg van de lockdowns, waardoor mensen soms zelf een eetbare tuin beginnen." Voor meer informatie gaat de site binnenkort de lucht in:


q www.schaikseweelde.nl