• De Little Green Library van Monique Venus krijgt steeds meer aanloop.
• De Little Green Library van Monique Venus krijgt steeds meer aanloop. Foto: Aangeleverd

'Lezen is zo belangrijk, zeker voor kinderen'

‘Ik ben gewoon gek op boeken’

leerdam • De Leerdamse zette op Burendag 2018 haar eerste boekenkastje neer voor haar woning aan de Troubadour in wijk Ter Leede, later volgde een tweede exemplaar. “Ik had zelf veel overtollige boeken en dat gold ook voor mijn kinderen. Vanwege de duurzaamheid voelde ik er weinig voor ze weg te gooien. Vandaar dat ik op het idee kwam een minibieb en een zwerfboekenstation te beginnen. Samen met een nichtje bedacht ik de naam ‘Little Green Library’. Vanwege onze ‘groene’ aanpak, bovendien ben ik gek op die kleur. Ik verfde de kasten en het project ging van start.”

Voor de woning van Monique Venus staan twee kastjes: een met boeken voor volwassenen en een met ‘leesvoer’ voor kinderen. In het eerste kastje staan ‘redelijk nieuwe, mooie boeken voor volwassenen’. “Voor elk wat wils: van thrillers tot literaire romans. Ik weet inmiddels precies waar behoefte aan is.” Ook in het ‘kinderkastje’ is het aanbod zeer gevarieerd. “Er zijn strips van bijvoorbeeld Donald Duck en Suske en Wiske, boekjes voor beginnende lezers, maar ook boeken die geschikt zijn voor de wat oudere kinderen. Als extraatje staat er in dit kastje ook een doosje met voetbalplaatjes en andere artikelen die aansluiten bij de spaaracties van de plaatselijke supermarkten. Mijn motto is: ‘Neem mee wat je kunt gebruiken en laat achter wat je kwijt wil’. En dat gaat uitstekend. Ik heb niet de indruk dat daar misbruik van wordt gemaakt.” Hetzelfde geldt voor de boeken. “Lezers zetten er een boek in en nemen er ook weer een mee. Ze mogen zelf weten wat ze ermee doen als het uit is. Ze mogen het boek terugbrengen, maar het ook aan anderen uitlenen. Als ze het maar niet verkopen. De boeken moeten in de omloop blijven.” Voor de kinderboeken fungeert Little Green Library als kinderzwerfboekstation. De boeken krijgen een code, zodat precies gevolgd kan worden waar ze heen ‘zwerven’. Monique Venus heeft nog nooit problemen gehad met haar boekenkastjes. “Ik ben 24 uur per etmaal open. Zelfs met Oud en Nieuw blijven ze buiten staan.”


Aanloop

Haar minibieb krijgt steeds meer aanloop. “We wonen in een doodlopend straatje, dus echt druk is het hier nooit. Ik deel nieuws over m’n minibieb op mijn Facebook- en Instagrampagina's. Anderen geven dat weer door. Door de mond-tot-mondreclame komen er steeds meer bezoekers. Hier uit de buurt, maar ook liefhebbers uit andere wijken. Ik krijg veel reacties, iedereen is erg positief over het initiatief.” Naast de boeken in haar kastjes heeft de Leerdamse nog een flinke voorraad in de schuur staan. “Door 'corona' ruimden mensen op. Dozen vol boeken werden weggedaan. Veel mensen leverden die boeken hier af. Alleen al in de kerstvakantie kreeg ik zo’n 200 exemplaren. Mijn man en zoons zeggen altijd: ‘jij blijft maar met die boeken bezig’. En een beetje gelijk hebben ze wel. Maar ik vind het zo leuk om in die boeken te snuffelen. En het mooie is dat ik op deze manier ook nog het lezen stimuleer. Dat is zeker voor kinderen, maar ook voor volwassenen, heel belangrijk." Van lieverlee breidt Monique haar activiteiten uit. Ze beheert inmiddels de kinderzwerfboekstations bij Bakker Bart, Laco en tandarts Kidsonly. “En ik heb goede contacten met Nicole Boterkooper van de Bibliocel op het Reilinghplein. Als ik boeken over heb, breng ik ze daar heen." De Bibliocel op het Reilinghplein was de eerste minibieb in Leerdam. In 2013 werd op voorstel van Leerdam 2000 besloten de laatste telefooncel van Leerdam - die tegenover de Pauluskerk stond - te behouden voor de Glasstad. Een jaar later verhuisde de cel naar het Reilinghplein en werd ingericht als zwerfboekstation. Die cel is het grote voorbeeld voor Monique Venus. "Mijn grote droom is om ook zo'n echte ouderwetse telefooncel - met een zware deur - in te richten met boeken. Maar dan past hij niet meer voor ons huis. Dan moet hij wel naar de overkant in het perk”, lacht Monique. "Maar voorlopig ben ik dik tevreden met mijn Little Green Library.”


André Bijl