‘Leerdam betekent voor mij thuis komen’

leerdam • Wim Ooms (68) maakte als kind de opening van de Pauluskerk mee. Zijn vader Klaas was predikant van West en leidde de eerste dienst in de kerk aan het Europaplein.

Dominee Ooms kwam in 1955 uit Op- en Neder-Andel naar Leerdam en nam in 1963 een beroep aan naar De Bilt. “Ik woonde van mijn vierde tot mijn twaalfde in Leerdam”, vertelt Wim Ooms die nu in Heiloo, ten zuiden van Alkmaar, woont. “Ik herinner me dat er van alles en nog wat werd gedaan om de bouw van de kerk te kunnen betalen. De vrouwenvereniging hield in Rehoboth acties en op een keer werd er ook een statiegeldactie gehouden. De enorm zandbak van de voormalige kleuterschool lag bomvol flessen, allemaal voor het goede doel. Ik weet ook nog dat de eerste steen werd gelegd. Ook dat was bedoeld om geld bij elkaar te krijgen. Drommen mensen legden zo’n eerste steen. Ik ook. Ik weet nog precies welk jasje ik die dag droeg.” De kerkdiensten van wijk West werden eerst in een zaal van Rehoboth gehouden en later in een gebouw aan de Noordwal, vertelt Ooms. “Toen werden er plannen gemaakt voor een kerk op het Europaplein. Ik herinner me nog hoe belangrijk de afbeelding van de wonderbare visvangst was. Die zat destijds op de buitenmuur, maar kwam na een verbouwing in een van de zalen terecht. Ik heb van de nieuwbouw foto’s gemaakt, vooral zwart-wit opnames. Van die foto’s maakte ik een kunstwerk dat ik mijn ouders heb gegeven toen ze 25 jaar getrouwd waren. De opening van de kerk vond plaats op 26 januari 1961. Natuurlijk was ik erbij. Mijn vader preekte uiteraard over de wonderbare visvangst.”

Het gezin Ooms woonde destijds aan de Tiendweg 116, het pand dat decennia lang als pastorie fungeerde. "Ik woonde daar van mijn vierde tot mijn twaalfde. Prachtige jaren. Ik herinner me wijk West als een levendige wijk. Ten noorden van de pastorietuin lag een grote vijver, waar ik ‘s winters op schaatste. En ook aan die tuin bewaar ik de beste herinneringen. Ik zat destijds altijd bij de boer of in die tuin. Ik vond het prachtig, later heb ik daar ook mijn beroep van gemaakt.” Wim Ooms bewaart goede herinneringen aan zijn Leerdamse jaren, en dat gold ook voor zijn ouders. "Ik maak veel fietstochten en zodra ik Leerdam nader, voel ik me thuis. Mensen steken hun hand op, die gemoedelijke sfeer herinner ik me van vroeger. Afgelopen zomer ben ik nog in Leerdam geweest. Toen heb ik dominee Markus gesproken en hem verteld over het 60-jarig jubileum van de kerk. Goede herinneringen aan een mooie tijd.”


André Bijl