• Dijo van der Hek en dominee Huib Markus (rechts) voor het mozaïek van de bijzondere visvangst, naar de tekst uit Lucas 5.
• Dijo van der Hek en dominee Huib Markus (rechts) voor het mozaïek van de bijzondere visvangst, naar de tekst uit Lucas 5. Foto: Mimi van Rossem

'Wij zijn als kerk graag betrokken bij de wijk'

Pauluskerk zestig jaar in Leerdam

leerdam • Vanwege 'corona' kan het jubileum helaas niet gevierd worden. Diaken Dijo van der Hek: “Wel komt er een grote banner aan de zijmuur, aan de kant van de passage te hangen met de tekst: ‘God laat niet los. Houd moed, heb lief. Open oor, open hart. Welkom in de Kerk.’ Maar, de viering hoeft niet in duigen te vallen. Wij hopen later in het jaar een feestelijke ontmoetingsmarkt voor jong en oud te kunnen houden.” Omdat in de naoorlogse jaren wijk West enorm uitbreidde en er daardoor kerkdiensten gehouden werden in het gebouw van Rehoboth aan de Tiendweg, werd deze al snel te klein voor de Hervormde kerkgemeenschap. Daarom werden eind jaren vijftig plannen gemaakt voor nieuwbouw op de hoek Joost de Jongestraat/Europaplein. De eerste steen werd gelegd op 6 februari 1960, de officiële opening vond plaats op 26 januari 1961. Op een van de muren is een mozaïek van de visvangst uit Lucas 5 te zien dat verwijst naar de tekst van de openingsdienst die door dominee Klaas Ooms werd geleid. In 1988 werden de nevenruimtes grondig verbouwd en uitgebreid. Hierbij werd de grote Rehobothzaal gerealiseerd, waardoor de afbeelding van de wonderlijke visvangst nu op een binnenmuur staat. Vandaar dat toen een mozaïek is ontworpen dat te zien is bij de zijingang. In 1999 werd het huidige orgel geplaatst. Deze verving het orgel uit 1961 dat destijds door de firma Reil te Heerde is gebouwd.

Grote rol in West

De Pauluskerk speelt een grote rol in wijk West. Het sobere gebouw dat past bij de uitstraling van de wijk wordt naast kerkdiensten ook gebruikt voor sociale, wijkgerichte activiteiten. Vele Leerdammers zijn vast wel eens de kerk binnengelopen tijdens de Samen Actief projecten, zoals Eetse, Klinkse of Sportse of de Culturele Proeverij, waarbij verschillende culturen elkaar konden ontmoeten. En dat is waar de Pauluskerk voor wil staan. Meer betrokken zijn met de samenleving en de wijk. Dominee Huib Markus: "Toen ik nog in Putten woonde en werkte, zetten mijn vrouw en ik een keer per maand een bord in de tuin met de uitnodiging bij ons te komen eten. Wat vinden wij het bijzonder dat in de Pauluskerk al vijf jaar iedere dinsdag met wijkgenoten wordt gegeten. Dit geeft de omslag aan die de kerk door de jaren heen heeft doorgemaakt. Gaandeweg is er meer oog voor de omgeving en samenleving gekomen. Wij zijn als kerk graag betrokken bij de wijk. Zeker nu we door alle nieuwbouw steeds meer in het centrum van de wijk komen te staan.” De tijd dat een kerk gezien wordt als alleen een plek waar kerkdiensten worden gehouden, is achterhaald. Het gebouw wordt voor vele kerkelijke en maatschappelijke activiteiten gebruikt. Zoals vergaderingen, voorlichtingsavonden voor wijkprojecten van de gemeente, kinderactiviteiten, de vrouwenvereniging of jongerenclub Ichtus.


Mimi van Rossem

q www.hervormdleerdam.nl.