• Omwonenden keren zich fel tegen de mogelijke komst van een AZC op een stuk grond langs de Parallelweg in Leerdam.
• Omwonenden keren zich fel tegen de mogelijke komst van een AZC op een stuk grond langs de Parallelweg in Leerdam. Foto: André Bijl

'De urgentie is groot, de nood is hoog; niets doen is geen optie'

Voorkeur voor kleinschalige opvang

meerkerk • Dat bleek vorige week tijdens de vergadering van de commissie Welzijn, Onderwijs en Sport. Alle fracties willen op zich best gehoor geven aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan Utrechtse gemeenten om mee te denken over tijdelijke opvang of de opvang voor de middellange termijn voor asielzoekers. “De urgentie is groot, de nood is hoog. We moeten hier een rol in spelen, niets doen is geen optie”, stelden onder meer Martine Visser (CDA) en Jantine Dijkstra (D66). “Omzien naar vluchtelingen ligt ons na aan het hart”, zei ook Maaike van Leeuwen (ChristenUnie). Bovendien wees Visser erop dat als de gemeente niets doet, de kans bestaat dat de provincie een beslissing neemt. Namens GroenLinks koos Brigitte van Brakel voor een positieve insteek. "We staan open voor mensen in nood en zien die niet als potentieel gevaar. Anderzijds zijn we niet blind voor de feiten." Toch constateerden alle fracties dat de locaties die B&W voorstellen – een leegstaand pand aan de Energieweg in Meerkerk, een kantoorgebouw aan de D.S. Tuijnmanweg 2-6 in Vianen en een stuk grond ten noorden van de Parallelweg in Leerdam – domweg niet voldoen aan de eisen die het COA stelt. Onder meer omdat de panden niet op de juiste plek liggen, niet op korte termijn beschikbaar zijn of de grond niet in eigendom van de gemeente is.

“Daarom kunnen we het verzoek van het COA niet inwilligen”, zei VVD-er Thijmen Peter de With. “Misschien wel als de eisen veranderen, maar op dit moment hebben we geen geschikte locatie voor tijdelijke opvang en ook niet voor de opvang voor de middellange termijn.” Hij drukte wethouder Cees Taal op het hart duidelijk te zijn naar het COA. “De boodschap is: we hebben geen panden die voldoen. We kunnen u niet helpen. Als u een locatie noemt, die niet beschikbaar is en het COA daar enthousiast op reageert, bestaat het gevaar dat we straks niet kunnen ‘leveren’.” Bovendien lieten de woordvoerders woensdag weten sowieso weinig te voelen voor grootschalige opvang. Om het draagvlak bij inwoners te vergroten en de integratie van asielzoekers te bevorderen, kozen de meeste fracties voor kleinschalige opvanglocaties die passen bij het karakter van de gemeente en de kernen, waarbij ook de samenwerking gezocht kan worden met gemeenten in de regio. SGP en D66 sloten overigens het pand aan de Tuijnmanweg in Vianen niet bij voorbaat uit. "Eerst worden Meerkerk en Vianen genoemd en verderop in het voorstel blijkt er ook nog een locatie in Vianen te bestaan", verbaasde Arie Donker (SGP) zich. Ook de voormalige ambulancepost aan de Energieweg in Meerkerk blijft voor opvang in beeld. In het leegstaande gebouw zouden acht tot tien personen kunnen worden gehuisvest. Onder meer Jantine Dijkstra (D66) suggereerde dat het pand zou kunnen dienen als doorstroomlocatie voor statushouders en ook wethouder Cees Taal zag wel wat in die locatie als opvangplek voor alleenstaande vergunninghouders, waarna ze later herenigd kunnen worden met hun gezin.

Forse kritiek was er op het late informeren van omwonenden. Die ontvingen pas maandag een brief over de zoektocht van de gemeente. “De communicatie is bedroevend. Die brief had twee weken eerder verstuurd kunnen worden”, zei VHL Lokaal-woordvoerder John van der Velden. Namens de PvdA was Christel van 't Pad het daar niet mee eens. "De wethouder wil open en transparant zijn. Het is juist opmerkelijk dat hij in zo'n vroeg stadium contact zoekt met de inwoners. Er ligt nog niet eens een plan", aldus Van 't Pad die het ook niet eens was met de opmerking dat de brief de aanleiding was voor misverstanden bij de omwonenden.


Wethouder Taal ‘neemt' de inbreng van inwoners en politici ‘mee' naar de regio. Vervolgens worden alle regionale opties gebundeld voor overleg met provincie, Rijk en COA.


André Bijl