• De kappersbranche luidde vorige week de noodklok
• De kappersbranche luidde vorige week de noodklok Foto: kornienko/123RF

Kappers luiden noodklok vanwege geringe overheidssteun

'We worden niet serieus genomen'

vianen • "Het is echt verschrikkelijk", zegt ook Cees den Hartog van Duo Kappers aan de Voorstraat in Vianen. "Eigenlijk worden we door het kabinet niet serieus genomen."

Branche-organisatie ANKO is zeer teleurgesteld over het nieuwe steunpakket dat vorig week door minister Koolmees, minister Hoekstra en minister Van 't Woud bekend werd gemaakt. "Er wordt 7,6 miljard euro extra uit de kast getrokken, maar er is geen geld beschikbaar voor directe verlichting voor de zwaar getroffen kappersbranche." Er wordt volgens ANKO niet acuut iets geregeld voor de zwaar getroffen ondernemers die het water aan en zelfs boven de lippen staat. "Er is directe hulp nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een voorschot." Veel kappers konden in het laatste kwartaal van 2020 geen gebruik maken van de steunmaatregelen. De regeling wordt in het nieuwe pakket weliswaar iets verruimd, maar het is voor veel kappers al te laat.


Den Hartog, die zelf zes professionele kapsters in dienst heeft, kan dat alleen maar beamen. "Er is weliswaar een tegemoetkoming in de loonkosten, maar dat is een druppel op de gloeiende plaat. Met 70% compensatie voor de personeelskosten ga ik het niet redden." Bij Duo Kappers wordt momenteel een al lang geplande verbouwing uitgevoerd. Dat geeft nog enige reden tot optimisme. Den Hartog probeert daarom positief te blijven. "Maar het valt niet mee", zegt hij. "Je mag best weten dat ik er slapeloze nachten van heb gehad."


Spaargeld

Iet Verstegen runt Alexandra Hair Design in de Nieuwstraat in Leerdam. Ook zij spreekt van een zeer trieste situatie. "In de maand december, meestal de beste maand van het jaar, moesten we dicht. Als je minder dan 20 procent omzetverlies had in het laatste kwartaal kon je geen aanspraak maken op de NOW-regeling."

Iet ziet nu al heel veel collega's die het niet gaan redden. "Die kunnen gewoon hun personeelskosten niet meer betalen. Er zijn zelfs verhalen bekend van ondernemers die het spaargeld van hun kinderen hebben moeten aanspreken." Verstegen is zelf 64 jaar en heeft gelukkig wel wat spaargeld achter de hand. "Dus ik ga het waarschijnlijk wel redden. Maar ik had nooit kunnen bedenken dat ik m'n spaargeld hiervoor uit zou moeten geven."


Vervelend

Kappers moeten nog tot minstens 10 februari hun zaak gesloten houden. "Het is heel veel vervelend, maar ik snap het wel", zegt kapster/ haistylist en freelance visagist Natasja Vosmeer. Ze verhuisde afgelopen zomer met haar zaak van de Langendijk naar de Voorstraat in Vianen. "Ik ben het niet helemaal eens met de strenge maatregelen, maar ik houd me wel netjes aan de regels. Ik krijg vaak het verzoek om thuis te komen knippen. 'Je mag toch één persoon op bezoek hebben', wordt dan gezegd. Ik ben daar heel consequent in: Ik doe het niet. Maar als ik dan door de Voorstraat loop, dan zie ik toch heel veel mensen die er nog netjes geknipt bij lopen. Kijk ook naar de voetballers."

Natasja probeert de vaste klanten nog zoveel mogelijk te ondersteunen, door het bezorgen van bijvoorbeeld kleurproducten. "We zitten nu al langer in de lockdown dan de vorige keer in het voorjaar. Ik ben het wel een beetje zat. Ook ik heb net flink moeten investeren in de nieuwe winkel. Ik verwacht niet dat we in februari al weer open kunnen."

Natasja is daarnaast ook nog uitvaartverzorgster. "Ik zie dus ook de andere kant. We willen met z'n allen van het virus af. Dan zeg ik: houd je dan gewoon aan de regels. Aan de andere kant denk ik dat wij als kappers heel goed veilig kunnen werken, als we tenminste een aantal voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Bijvoorbeeld door het dragen van beschermkapjes en handschoenen of door steeds maar één iemand tegelijk te knippen. Of door wel te knippen, maar niet te kleuren. Daardoor zit een klant niet langer dan een kwartier in de stoel."