Aanleg stadspark stap dichterbij

leerdam • De kans is groot dat komende zomer wordt begonnen met de aanleg van het Stadspark Leerdam. Dat vertelde wethouder Cees Taal afgelopen week aan de leden van de commissie Welzijn, Onderwijs en Sport. Het park wordt gerealiseerd naast wijk Varsseveld, op het stuk grond tussen de Glasblazerij en de jachthaven van Watersport Vereniging De Oude Horn.

De aanleg van het park wordt vertraagd door de noodzakelijke bodemsanering op deze locatie. Door samenwerking van de gemeente met de Omgevingsdienst regio Utrecht (Odru) en een aantal externe deskundigen is het gelukt flink te besparen op de kosten van de sanering. “De opzet van het park is enigszins aangepast. Hierdoor kan de aanwezige bodemvervuiling zoveel mogelijk worden herschikt door de aanleg van een ‘leeflaag’. Er is een aangepast ontwerp gemaakt en een nieuw bodemsaneringsplan opgesteld, zonder dat de oorspronkelijke kwaliteit van het plan werd aangetast”, vertelde Taal.

Besparing

Door het ‘herschikken’ van de vervuiling en het aanbrengen van de leeflaag hoeft er beduidend minder vervuilde grond te worden afgevoerd dan aanvankelijk werd aangenomen. Dat zorgt voor een forse besparing op de afvoerkosten. “De kosten van de sanering worden nu geschat op minder dan 50.000 euro en daarmee blijven we ruim binnen het beschikbare budget. Een mooi resultaat”, zei de tevreden wethouder.

Wel betreurde hij de vertraging die de uitvoering van het park heeft opgelopen. Het is de bedoeling komende maand aannemers te benaderen die het project gaan uitvoeren, rond de zomer kan begonnen worden met de aanleg van het park. Taal liet nog weten dat er straks een of meer kunstwerken in het park komen te staan die vervaardigd worden door Leerdamse glaskunstenaars.


‘Mensen maken Nederland’

regio • Nederland telt bijna zeven miljoen vrijwilligers. Maar een extra paar vrijwillig helpende handen zijn altijd welkom. SamenDoen, Vianenvoorelkaar en de gemeente Vijfheerenlanden slaan dan ook de handen ineen. Het is dit jaar het Nationaal jaar van de Vrijwillige Inzet 2021 met als motto ‘Mensen maken Nederland'. De komende weken zullen deze drie organisaties er meer over vertellen, onder andere op hun website of social media accounts. Een vrijwilliger maakt het verschil in het leven van anderen. Wie leert de bewoonster van een woonzorgcentrum in deze tijd facetimen met haar kleinkinderen? Wie schrijft dat stukje in het clubblad over de beroemde voetbalster toen ze negen jaar was? Wie leest er voor aan de kinderen van een Syrisch gezin? Dat wordt door vrijwilligers gedaan. Ook meehelpen? Kijk eens op www.vianenvoorelkaar.nl of www.vacaturebank.samendoen.expert.