Vindo Solar wil door met zonnepark Beesd

beesd • Vindo Solar wil na jarenlange vertraging eindelijk wel eens starten met het opzetten van een zonnepark langs de A2 bij Beesd. Alle voorbereidingen zijn getroffen. Alleen de gemeente moet nog officieel groen licht geven.

Het beoogde zonnepark van 4 hectare bestaat uit meerdere rijen met zonnepanelen (maximaal 1,75 meter hoog), twee kleine ondersteunende gebouwtjes, een onderhoudspad en een deel dat wordt omgevormd tot natuur. "Uiteraard wordt ook gezorgd voor een goede landschappelijke inpassing", geeft de projectontwikkelaar aan. "De ontwikkeling van het zonnepark draagt bij aan een duurzame energievoorziening en is op zichzelf goed voor realisatie van maar liefst 5% van de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen."


Vinnige brief

Vindo Solar heeft de raad in een tikkeltje vinnige brief verzocht om mee te werken aan het project ofwel een wijziging van het bestemmingsplan. Dat had volgens de projectontwikkelaar al veel eerder moeten gebeuren. Al op 9 april 2019 zou de gemeenteraad een besluit hebben moeten nemen omtrent de vaststelling van het plan. Alle voorbereidingen waren immers getroffen. Tot teleurstelling en verbazing van Vindo Solar is de besluitvorming toen aangehouden, omdat er nog geen beleid zou zijn voor zonneparken. De besluitvorming werd opgeschort.

Vindo Solar zegt in 2017 van het college van B en W van de voormalige gemeente Geldermalsen al een positief besluit te hebben ontvangen op een principeverzoek voor dit project. Er is inde initiatieffase contact geweest met directe omwonenden van bewoners van Ridderslag 9, 11, 20 en 22. Het plan is op basis hiervan aangepast onder andere wat betreft de hoogte van de panelen (verlaagd van 2.10 meter naar 1.75 meter) en een nog betere landschappelijke inpassing (rietkraag en groene struweel heg, 1 hectare terug aan natuur) in nauw overleg met de landschapsarchitect van de gemeente. "Er zijn vanuit omwonenden dan ook geen bezwaren, integendeel, er is hier breed draagvlak."

Vindo Solar zegt substantiële investeringen gedaan te hebben vóórdat überhaupt het idee is ontstaan om beleid te gaan ontwikkelen voor zonneparken. "Het maken van beleid is natuurlijk goed, maar dat mag niet ten koste gaan van dit project dat alleen nog het formele groene licht nodig heeft. Daarmee zou de gemeente ook in een keer een grote stap maken in het realiseren van haar duurzaamheidsdoelstellingen."