• Een opname uit het presentatiefilmpje van de beide scholen.
• Een opname uit het presentatiefilmpje van de beide scholen. Foto: Aangeleverd

'Samenwerking sleutel voor groei'

gorinchem • Twee schooldirecteuren in Gorinchem gaan de uitdaging aan om hun dromen te vertalen naar toekomstbestendig, innovatief onderwijs.

Marieke van den Berg, directeur van Omnia College en Desiree Kon, locatiedirecteur van het Da Vinci College in Gorinchem, kijken daarbij verder dan hun eigen scholen. Marieke: “Desiree en ik zien de school als het kloppend hart van onze samenleving. Daar ontmoet je elkaar, daar leer je van elkaar, daar vindt persoonlijke ontwikkeling plaats. Daar krijg je ook zicht op je toekomst door bedrijven die hun deuren openzetten voor de jongeren.” Die filosofie lijkt in Gorinchem gedeeld te worden. Er wordt gewerkt aan een Regionale Beroepen en Innovatie Campus (RBIC) en Innovatie en Afstudeercentrum (IAC) waar onderwijs en ondernemers de handen ineen slaan.

De samenwerking tussen Da Vinci College en Omnia College is begonnen met doorlopende leerlijnen van het vmbo naar het mbo. Jaap van Gelder, docent Bouw op het Da Vinci College, heeft in samenwerking met de collega’s Bouwen, Wonen en Interieur van Omnia zo’n doorlopende leerlijn opgezet. Hij vertelt: “De overstap van vmbo naar mbo wordt door leerlingen als spannend ervaren. We zien dat dit vaak het moment is waarop een aantal leerlingen afhaakt. Door een goede keuzevoorbereiding en vroege praktijkervaring, zien we meer leerlingen succesvol doorstromen.”

Als het aan Marieke en Desiree ligt, wordt hun onderwijssprookje realiteit. Zij geloven dat structurele samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers de sleutel is voor groei in de regio. "Door studenten op te leiden in de regio waar zij opgroeien en een veilige en uitdagende leer- en werkomgeving te bieden, kunnen wij de studenten behouden voor de regio”, licht Desiree toe. "Bedrijven zitten te springen om goede vakmensen op alle niveaus.”