Boa’s West Betuwe dragen bodycam

west betuwe • Vanaf begin 2021 dragen de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente West Betuwe een bodycam. Deze dragen bij aan de veiligheid van de boa’s, de betrokkenen en omstanders.

De gemeente heeft regels voor het gebruik van de bodycam. Dit is ook om de privacy te beschermen. De boa’s dragen de bodycam duidelijk en zichtbaar en deze staat niet continu aan. Zij zetten hem aan bij een onveilige situatie. Hier gaat een waarschuwing aan vooraf. Zorgt dit niet een veiligere situatie, dan gaat de bodycam aan. Denk aan een situatie op straat die dreigt te escaleren. Is deze dreiging te groot, dan gaat de bodycam direct aan zonder waarschuwing vooraf. “De veiligheid van alle betrokkenen staat altijd voorop”, zegt de gemeente in een persbericht.

De bewaartermijn voor camerabeelden is 28 dagen. Komt in deze periode geen verzoek tot inzage, dan verwijdert de gemeente de beelden. Dit gebeurt automatisch. Is er wel een verzoek tot inzage vanwege een klachtafhandeling? Dan bewaart de gemeente de beelden zolang de procedure loopt. De boa’s kunnen beelden niet direct op straat bekijken dan wel verwijderen. Deze gaan direct naar een beveiligde omgeving.

De politie en het openbaar ministerie kunnen verzoeken tot inzage van de beelden. Dit in het geval van opsporing en vervolging van strafbare situaties. Een betrokkene kan ook een verzoek tot inzage indienen. Dat kan schriftelijk per brief of per mail via info@westbetuwe.nl. De voorwaarde is dat er een aantoonbaar belang is voor inzage van de beelden.


Tijdelijke verhuizing publieksbalies

west betuwe • Het gemeentehuis van West Betuwe wordt vanaf half 2021 verbouwd. Het verouderde pand voldoet niet meer aan de huidige standaard. “We maken het duurzaam en geven invulling aan een nieuwe vorm van werken, het ‘Samen West Betuws Werken’”, zo laat de gemeente West Betuwe weten. De publieksbalies verhuizen daarom tijdelijk naar het pand aan de Van Dam van Isseltweg 4a in Geldermalsen. Dit gebouw is recht tegenover de hoofdingang van Kuipershof 2. Vanaf maandag 1 februari 13:00 uur openen daar de deuren.

Bezoekers van de gemeente zijn met ingang van 1 februari 13.00 uur welkom aan de Van Dam van Isseltweg 4a. Daar is voldoende parkeergelegenheid. Dit pand is op loopafstand van het huidige gemeentehuis. Kuipershof 2 is vanaf 28 januari 13:00 uur gesloten voor publiek. 29 januari is het gebouw ook de hele dag dicht in verband met de verhuizing. Bezoekers kunnen dan niet terecht op het gemeentehuis. De gemeente wil het bestaande gemeentehuis grondig en duurzaam verbouwen. "We verbouwen vanwege onze duurzaamheidsambities en -verplichtingen. Tevens geven we invulling aan Samen West Betuws Werken. We houden rekening met de gevolgen van de coronacrisis.” De architect cepezed en de gemeente werken de plannen op dit moment verder uit. Op korte termijn volgt er een definitief ontwerp voor het toekomstige gebouw. Dit ontwerp laat zien hoe het pand eruit gaat zien. Half 2021 kan naar verwachting de aannemer aan de slag. De ontwikkelingen rondom het gemeentehuis zijn te volgen via:

q www.westbetuwe.nl/gemeentehuis