• Het dorp Vuren wordt weer verbonden met de rivier
• Het dorp Vuren wordt weer verbonden met de rivier Foto: Aangeleverd

Nog wel veel uitvoeringsvragen

Dijkversterking dit jaar echt van start

rivierengebied • De start van de werkzaamheden verschilt per dijkvak. In sommige dijkvakken wordt pas in 2022 gestart of nog later.

In de afgelopen periode is het ‘definitief ontwerp’ als onderdeel van het projectplan Waterwet vastgesteld door het bestuur van het waterschap. Deze maand worden in de betrokken gemeenten West Betuwe en Gorinchem ook de bestemmingsplannen vastgesteld. Daarna moet de provincie Gelderland het definitief ontwerp nog goedkeuren. Het plan zal vervolgens worden uitgewerkt in een uitvoeringsontwerp. Dan start ook de uitwerking van de opritten en de aansluiting van de nieuwe dijk op particuliere percelen. In deze periode wordt het uitvoeringsontwerp besproken met de betrokken bewoners en perceeleigenaren. Het uitvoeringsontwerp moet klaar zijn voor de uitvoering van dat dijkvak. "Een dijkversterking is een bouwproject", schrijven de bouwers in een brief aan de bewoners. "Dat betekent dat er werkzaamheden plaatsvinden die voor overlast kunnen zorgen. Voorbeelden daarvan zijn geluidsoverlast, stofvorming en afgesloten wegen. Wij kunnen niet beloven dat u helemaal niets van de dijkversterking zal merken. Wel nemen wij voorzorgsmaatregelen om de overlast voor u zo klein mogelijk te houden. Wij zorgen bijvoorbeeld voor goede omleidingen indien dit nodig is."


135 reacties

Het nieuwe ontwerp van de dijk heeft in de zomer van 2020 zes weken ter inzage gelegen. Er zijn in totaal 135 zienswijzen ingediend, met in totaal 743 vragen of bezwaarpunten. Die zijn stuk voor stuk beantwoord.

Er waren zeer uiteenlopende reacties: van het ontwerp van de dijk tot aan de hinder en schade en de uiterwaarden. De meeste reacties (zo'n 40 procent) gingen over individuele situaties, dus het ontwerp van de dijk bij de eigen woning. Bijvoorbeeld over de exacte ligging van een oprit, de inpassing van een tuin en het behoud van bomen, woongenot en maatregelen om wateroverlast te voorkomen. Bij de verdere uitwerking van het huidige plan naar een uitvoeringsontwerp worden de bewoners met een direct belang betrokken. Dat zijn bijvoorbeeld bewoners die een oprit naar de dijk hebben of daar waar de nieuwe dijk het eigendom van de bewoner of grondeigenaar raakt.


Ook waren er vragen over de werkzaamheden zelf, bijvoorbeeld over het transport van materiaal en het gebruik van werkstroken in tuinen van de bewoners. Volgens de Graaf Reinaldalliantie worden nieuw aan te voeren materiaal zoveel mogelijk via het water aangevoerd. Daarvoor zijn vijf loslocaties aangewezen waar deze materialen aan wal gebracht kunnen worden: bij het Tuils haventje, in het westen van de Crobsche Waard, bij bedrijventerrein Zeiving, op het Heuffterrein en in het oosten van de Woelse Waard in Gorinchem.

"Toch zullen grondstoffen soms over de weg worden aangevoerd. Bijvoorbeeld wanneer er materiaal moet worden aangevoerd vanuit de directe omgeving", schrijft de Graaf Reinaldalliantie in de Nota van Antwoord op de zienswijzen. "Een depot zoals dat naast de begraafplaats bij Fort Vuren ligt met een doorsteek naar de dijk zorgt er dan voor dat er geen zwaar verkeer door het dorp hoeft."

Bij de dijkversterking zal zoveel mogelijk grond worden hergebruikt in de nieuw aan te leggen dijk. "Deze vrijkomende dijk wordt in bepaalde gevallen wel over de dijk naar de nieuwe locatie vervoerd, omdat dit per schip veel minder duurzaam en efficiënt is."


Schade

Veel mensen die hebben gereageerd hebben zorgen over schade aan woningen door het aanbrengen van constructies. Vooral het aanbrengen van de stalen damwanden zijn reden tot zorg. Er wordt volgens de Graaf Reinaldalliantie niet geheid, maar er wordt wel gebruik gemaakt van een trilblok. Daarbij worden de damwandplanken door middel van een trillende beweging de grond ingebracht.


Voorafgaande aan de werkzaamheden worden nulmetingen verricht en ook tijdens de werkzaamheden worden de trillingswaarden gemonitord. Wanneer de grenswaarden worden overschreden kan het werk direct worden stopgezet en zal worden overgeschakeld op een andere methode.