Beleid watergangen geharmoniseerd

west betuwe • De gemeente West Betuwe werkt aan een nieuw en vooral geharmoniseerd beleids- en beheerplan watergangen.

De drie voormalige gemeenten gingen ieder verschillend om met het beleid en beheer van watergangen voor wat betreft baggeren, beschoeiing, duikers en maaien. Voor West Betuwe is nu een integraal plan in de maak waarin deze disciplines allemaal worden opgenomen.

Om een goed beleids- en beheerplan watergangen op te stellen, heeft er inmiddels een inventarisatie plaatsgevonden van de beschikbare documenten en het areaalbeheer. Daarbij is via interviews met medewerkers en archiefonderzoek in beeld gebracht hoe de voormalige gemeenten omgingen met het beleid en beheer rond watergangen. Daaruit blijkt dat aanvullend onderzoek nodig is om ontbrekende gegevens op het gebied van duikers en beschoeiing aan te vullen.

Inmiddels is het te beheren areaal watergangen goed in beeld gebracht. Ook de financiële consequenties zijn bekend. Voor het opstellen van het beleids- en beheerplan wordt geen uitgebreide maatschappelijke inventarisatie uitgevoerd. "Daar waar mogelijk toetsen we onze uitkomsten bij onze inwoners. We halen informatie uit eerdere participatie in het kader van bijvoorbeeld het groenbeleidsplan", schrijft de gemeente in een raadsinformatienota.