• Hüseyin Öztas met de hippe Jongeren Informatie Koffer.
• Hüseyin Öztas met de hippe Jongeren Informatie Koffer. Foto: Aangeleverd

Hüseyin Öztas lanceert Jongeren Informatie Koffer

Meer zicht op vragen van jongeren

west betuwe • Hüseyin is al zo'n 13,5 jaar actief binnen het welzijnswerk. Hij begeleidde al diverse malen de (harde kern)jeugd, was opbouwwerker, straathoekwerker en ambulant jongerenwerker. Sinds september werkt Hüseyin als jongerenwerker bij de regionale organisatie MozaïekWelzijn. Hij ontfermt zich daar over de jeugd in de gemeente West Betuwe.

Het jongerenwerk is bedoeld voor jongeren of groepen jongeren in de leeftijd van 12 t/m 23 jaar. Het gaat erom wat ze doen in hun vrije tijd. "Het jongerenwerk staat dus los van school, hulpverlening of politie", benadrukt de organisatie op zijn website.


Eigen omgeving

Hüseyin: "Ik zoek de jongeren zoveel mogelijk op in hun eigen omgeving. En daarnaast ontmoette ik de jongeren twee keer per week op school, maar dat is nu in verband met corona even een lastig verhaal." Hüseyin is daarnaast ook coach. Hij begeleidt jongeren die om wat voor reden dan ook in de knel zijn gekomen.

Door de coronabeperkingen worden jongeren op allerlei manieren in hun vrijheid beperkt, zegt Hüseyin. "Ze zijn genoodzaakt vaker thuis te zitten en dat is voor hen vaak heel lastig. Als je als gezinsleden steeds op elkaars lip zit, leidt dat irritatie. Jongeren hebben behoefte om elkaar te ontmoeten. Ze zoeken elkaar op. In West Betuwe zijn diverse hangplekken, die soms door de jongeren zelf zijn gecreëerd. Daarnaast zijn we in Geldermalsen ook bezig met een inloopplek."

Hüseyin realiseert zich ook heel goed dat jongeren soms voor overlast zorgen. "Ook hebben we in West Betuwe te maken met overmatig alcohol- en drugsgebruik."


Meer zicht

De Jongeren Informatie Koffer is een handig hulpmiddel om nog meer zicht te krijgen op wat er speelt onder de jeugd. "Het doel van de Jongeren Informatie Koffer is om jongeren tijdig te informeren over diverse onderwerpen waar ze mee te maken krijgen. Als jongeren te lang met een vraag rondlopen waar ze geen antwoord op krijgen, kan het zijn dat ze in de problemen komen."


Het kan bijvoorbeeld gaan om overmatig alcohol- en drugsgebruik, sexting en hoe jongeren grip krijgen op het besteden van hun geld. Het zijn onderwerpen waar Hüseyin nu al regelmatig mee te maken krijgt. "De ene keer help ik jongeren bij het aanvragen van studiefinanciering. De andere keer ondersteun ik de jongeren als ze een bankje willen regelen voor de hangplek waar ze samenkomen. Soms moet ik als jongerenwerker het een en ander uitzoeken om het juiste antwoord te kunnen geven."

Volgens Hüseyin is het belangrijk om steeds op de hoogte te zijn wat er onder jongeren speelt, wat ze belangrijk vinden. "Via de Jongeren Informatie Koffer vragen we jongeren ook om zelf met input te komen. Deze informatie komt vervolgens in de koffer."


Up-to-date

Door de interactie, zal de inhoud van de JIK up-to-date blijven, verwacht Hüseyin. "Zo kunnen jongeren zelf bepalen welke informatie ze in de koffer willen. Op deze manier krijgen de jongerenwerkers een nog completer beeld welke vragen er spelen onder jongeren en kunnen ze gerichter helpen. De JIK is een koffer maar gaat zijn eigen leven leiden door gesprekken uit te lokken bij jongeren." De koffer gaat met de jongerenwerker mee naar school en op straat. "Door de hippe uitstraling zal de JIK opvallen bij jongeren en zullen ze eerder vragen wat er in de koffer zit. De JIK zorgt ervoor dat jongeren op een extra laagdrempelige manier hun vraag kunnen stellen en met ideeën kunnen komen." Hüseyin heeft al veel positieve reacties gehad op het koffertje met informatie. "De jongeren die ik spreek zijn enthousiast. Ze vinden het een hip koffertje."


Meer informatie via


q www.mozaiekwelzijn.nl