• Tinja van Zanten zet zich als stadsmanager, mede namens de LOV, in voor een levendig centrum.
• Tinja van Zanten zet zich als stadsmanager, mede namens de LOV, in voor een levendig centrum. Foto: Mimi van Rossem

Werken aan het winkelgebied van Leerdam

'Levendig stadscentrum maak je samen'

leerdam • Juist in deze tijd, waarin vele ondernemers hun winkels vanwege de coronamaatregelen moesten sluiten waardoor winkelcentra er nu verlaten bij liggen, is het een zeer grote uitdaging om als manager aan de slag te gaan en te werken aan een levendig winkelgebied waar mensen graag komen. Niet alleen om te winkelen, maar ook om een terrasje te pikken of een hapje te eten.

Deze rol ligt Tinja van Zanten wel. Zij vindt het als eerste zeer belangrijk dat de ondernemers haar goed leren kennen. Daarom gaat de nieuwe stadsmanager bij iedereen langs om kennis te maken en uit te leggen wat zij voor de ondernemer kan betekenen. Tinja vindt persoonlijke contacten en openheid van zaken zeer belangrijk.


Duidelijk is dat bij Tinja voorop staat dat er goed samengewerkt moet worden tussen alle ondernemers, bewoners in het centrum en de gemeente om een gezellige binnenstad te krijgen en te behouden voor iedereen. Daarom gaat de stadsmanager er keihard aan werken om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. De nadruk ligt hierbij op het anker van de stad. Het anker, de Fonteinstraat, de Markt en Kerkstraat, moet gevuld zijn en blijven met goede en leuke winkels.


Van Zanten: "Alle ondernemers moeten op een leuke en goede manier samenwerken aan een goed winkelcentrum. Het is belangrijk dat ondernemers elkaar hierbij ondersteunen en versterken. Want een levendig stadscentrum maak je samen: de winkeliers èn de horeca. Dit omdat mensen die naar het centrum komen vaak niet alleen iets willen kopen, maar ook gezellig een kopje koffie of een pilsje willen drinken, iets willen eten in een restaurant of een ijsje willen kopen. Een binnenstad moet de bezoekers veel kunnen bieden. Daarom is niet alleen de variatie van winkels belangrijk, maar zijn bijvoorbeeld ook leuke acties nodig om mensen naar het centrum te trekken.”

Voorafgaande aan haar aanstelling heeft Tinja van Zanten een stadsvisieplan geschreven, maar corona gooide roet in het eten en het is lastig om alle plannen nu uit te kunnen voeren. Van Zanten: "We willen Leerdam op de kaart zetten als leuke stad voor alle bezoekers. De Leerdammers, mensen uit de regio en ook voor de toeristen."


Daarom is het eerste aandachtspunt waar zij zich mee bezig gaat houden het goed invullen van de lege winkels. "Ik wil starters of winkels die willen verhuizen naar het anker helpen bij het vinden van het juiste pand. Ook ga ik, als de ondernemer dat wil, mee naar een makelaar of denk mee over de financiering."

Alles wat Tinja doet, gaat overigens in overleg met de LOV, want ze is in dienst van de ondernemersvereniging. Van Zanten: "Ik ben in dienst van de LOV, zij zijn mijn werkgevers. Een prettige werkgever, het is fijn werken met en in de LOV. Naast stadsmanager ben ik zelf ook actief binnen de LOV. De huidige LOV heeft door de bestuursveranderingen een jong bestuur gekregen en er heerst een goede sfeer. Echt een enthousiaste groep die zich inzet voor alle ondernemers. Verder wil ik als stadsmanager duidelijk zichtbaar zijn. Ik ga niet werken vanuit een kantoor, maar ga bij iedereen langs. Daarnaast wil ik één keer per maand een open spreekuur houden. Naast het opkomen voor de belangen van de ondernemers werk ik ook nauw samen met het Toeristisch Informatie Punt het TIP. Dit omdat de toeristen ook heel belangrijk zijn voor Leerdam."


Natuurlijk gaat Van Zanten het Lokaal Kopen promoten. Van Zanten: "In deze tijd is het heel belangrijk dat mensen niet naar bol.com gaan als ze iets nodig hebben, want ook in Leerdam is bij veel winkels of bedrijven online iets te kopen of telefonisch te bestellen."


Kijk voor alle informatie eens op:


q www.stadshartleerdam.nl

q www.thuisuiteteninleerdam.nl