Ondernemers aarzelen nog over 'zon op dak'

west betuwe • Veel kleinere ondernemers in West Betuwe durven nog niet echt de stap te nemen om zonnepanelen te plaatsen op hun bedrijfsdaken. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Over Morgen.

Adviesbureau Over Morgen heeft gesprekken gevoerd met 18 ondernemers en maatschappelijke instellingen. Slechts één daarvan heeft inmiddels zonnepanelen geïnstalleerd. De rest heeft het nog in beraad (13), is afgevallen of volgt een ander traject. Eén van de belemmeringen voor de bedrijven was dat het doen van een onderzoek naar de dakbelasting relatief hoge kosten met zich meebrengt. Als blijkt dat er een negatief advies uitrolt zijn de bedrijven het geld immers kwijt. Bedrijven haken daarom vaak al bij voorbaat af. Dat is de reden dat de gemeente aan de gemeenteraad voorstelt om 20 bedrijven die wel een dakbelastingsonderzoek doen, maar een negatief advies krijgen, tot een maximum van 800 euro te vergoeden.

De gemeente West Betuwe beschikt over 28.259 grotere daken met een totaal dakoppervlakte van 521 hectare (groter dan 25 vierkante meter). Daarvan blijkt 253,6 hectare geschikt te zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat wil zeggen dat deze daken qua ligging ten opzichte van de zon goed zijn gesitueerd en een goede jaarlijkse zoninstraling hebben. In een aantal gevallen is wel een (kleine) aanpassing noodzakelijk.


SDE-subsidies

Sinds 2016 is er door 105 bedrijven in de gemeente West Betuwe voor een bedrag van ruim 33 miljoen euro aan SDE-subsidies en 38 Megawatt (MW) aan opwek aangevraagd. Van die 105 bedrijven hebben inmiddels 35 bedrijven hun geplande zonnepanelen ook daadwerkelijk geïnstalleerd. Dat komt neer op 13,5 Megawatt.


De gemeente wil in 2021 ook een project starten voor de verduurzaming van monumenten. Binnenkort komt het voorstel op de agenda van de gemeenteraad.


In september van het vorige jaar is door de gemeenteraad het beleidskader zon vastgesteld.