Vooral bij 'natte' horeca is de nood hoog

‘Veel horeca-ondernemers staan op kantelpunt'

leerdam • "Velen staan op een kantelpunt: hoe lang kunnen we nog doorgaan?” Tinja van Zanten weet waar ze over spreekt. De nieuwe stadsmanager van Leerdam is al jaren actief als uitbaatster van ‘t Goeie Heertje aan de Fonteinstraat in Leerdam. Waar restaurants en andere eetgelegenheden op allerlei creatieve manieren proberen via afhalen en bezorgen hun inkomsten nog een beetje op peil te houden, staat bij de ‘natte horeca’ het water aan de lippen. “We zijn ondernemers, dus we proberen van alles om het hoofd boven water te houden, maar eigenlijk weten we nu even niet hoe het verder moet”, zegt ze.

De tweede lockdown slaat hard toe bij de horeca. “Maar ook in de periode dat we open mochten, haalden de meeste zaken een omzet van hooguit 20 procent in vergelijking met anders.” In tegenstelling tot de ‘gewone’ horeca hebben de ondernemers in Leerdam die vallen onder de ‘natte’ horeca nauwelijks of geen middelen om inkomsten te genereren. “Iedereen verzint van alles, maar het blijft gewoon heel zwaar. Mensen proberen hun pand te verhuren of een ‘Pop-up Store’ te beginnen, maar dat valt in deze tijd allemaal niet mee."

Veel ondernemers nemen tijdelijk een andere baan en gaan elders aan de slag, maar dat levert onvoldoende geld op om de doorlopende kosten te dekken. "Iedereen doet wat hij of zij kan, maar het is dweilen met de kraan open. De nood is bij veel horeca-ondernemers hoog. Iedereen probeert geld bij elkaar te harken tot dit voorbij is.” Dat nu nog volkomen onduidelijk is wanneer deze crisis achter de rug is en alles weer een beetje ‘normaal' wordt, verergert de situatie. "De Leerdamse horeca-ondernemers zitten al heel lang in het vak, sommigen al 25 jaar, maar ze dreigen nu alles kwijt te raken. De spaarpotjes zijn leeg. Met name de ‘natte' horecaondernemers staan voor de vraag: ‘gaan we nog door of stoppen we ermee'? We hebben veel contact en spreken elkaar moed in, maar iedereen is daarmee bezig. Wanneer komt het kantelpunt dat je gewoon moet stoppen? Sommigen hebben dat punt eigenlijk al bereikt. Ondernemers zien met tranen in de ogen dat hun levenswerk verwoest wordt. Iedereen voelt het mes op de keel en hoopt op de vaccins, misschien bieden die nog uitkomst.” Tinja van Zanten hoopt straks 'gewoon' door te kunnen gaan met ‘t Goeie Heertje. "We houden de moed erin. Maar we weten nu al dat we het anders aan gaan pakken. We zoeken nieuwe wegen, je moet wat achter de hand hebben voor het geval zich weer zo'n crisis voordoet.” Op www.thuiseteninleerdam.nl staan alle horeca-ondernemers, www.stadshartleerdam.nl laat de winkels in de binnenstad zien met de mogelijkheden daar te kopen.