De woningmarkt in 2021

regio • Sinds jaar en dag krijgen medewerkers van makelaarskantoor De Koning & Witzier aan het aan het einde van een kalenderjaar de vraag hoe de woningmarkt het volgende jaar eruit zal komen te zien. Aan het einde van 2020 is deze vraag misschien nog wel vaker gesteld dan andere jaren.

Hoe ziet de woningmarkt er in 2021 uit? Koning & Witzier, ook gevestigd in Leerdam, verwacht op dit moment dat de prijzen, vooral in het hogere segment waarin zij makelen, rond het huidige niveau zullen blijven schommelen of misschien nog iets op kunnen lopen. Als redenen hiervoor, geeft Koning & Witzier: het aanbod van vrijstaande huizen is gering; er wordt voor 2021 economische groei verwacht (op de website van het Centraal Planbureau staan hierover interessante dingen); de hypotheekrente zal naar verwachting niet (snel) stijgen; er is behoefte om groter te wonen om zo het (nieuwe) thuiswerken te kunnen faciliteren.

"Dit is onze basisprognose, waarbij we ervan uitgaan dat het coronavirus onder controle komt en het virus niet opnieuw oplaait. Maar het verloop van de pandemie kan uiteraard wel van invloed zijn op onze basisprognose. Het is heel lastig om te zeggen hoe deze er uit ziet als het virus niet onder controle komt", zo laat Anneke Schaddelee namens Koning & Witzier weten.
"Daarnaast zien wij, zeker in het vrijstaand wonen segment, ook een nieuwe tendens. Kopers nemen weer iets meer tijd om na te denken (en te rekenen) voordat ze bieden. Het duurt iets langer voordat er geboden wordt. Gemiddeld genomen. Dat vinden wij een goede ontwikkeling: het is belangrijk dat iedereen weloverwogen keuzes maakt bij dit soort beslissingen. Wij verwachten dat óók 2021 een goed jaar is om een (vrijstaande) woning te verkopen."

q www.koningwitzier.nl