• De cheque die Cees Vis overhandigt, komt goed van pas.
• De cheque die Cees Vis overhandigt, komt goed van pas. Foto: Mimi van Rossem

22 blaffende rottweilers gaven de doorslag

Dierentehuis Leerdam verhuist niet

leerdam • "Superfijn dat we mogen blijven. Na jaren van onzekerheid heeft de gemeente onlangs besloten dat wij niet hoeven te verhuizen", vertelt Margreet Stam, bestuurder van het Dierentehuis Vijfheerenlanden dat gevestigd is aan de Koenderseweg in Leerdam.

Tweeëntwintig blaffende rottweilers gaven uiteindelijk de doorslag bij de beslissing van de gemeente om het dierentehuis op de huidige locatie te laten voortbestaan. Jarenlang was dit zeer onzeker, omdat de gemeente wilde dat het dierentehuis ging verhuizen in verband met de nieuwbouw in de wijk Broekgraaf. De woningen zouden te dicht bij het dierentehuis komen, en de blaffende honden zouden mogelijk voor overlast zorgen. Maar na een blaftest met de rottweilers blijkt dat met het plaatsen van een geluidswand het geluidsprobleem is opgelost.


Geluidswand

Margreet Stam vertelt zeer blij te zijn. "We zagen het voortbestaan van het dierentehuis somber in. De afgelopen jaren hebben we minstens twintig andere locaties bezocht, maar iedere keer bleken deze niet geschikt. De ene keer had de provincie bezwaren en de andere keer paste een asiel niet in het bestemmingsplan. En zo bleven wij maar doorzoeken naar een geschikte locatie, maar alle in onze ogen geschikte locaties, werden gelijk door gemeente of provincie afgeschoten. We zagen de bui al hangen dat we moesten stoppen. Totdat wij in het land gingen rondkijken hoe andere dierentehuizen het deden en wij bij het dierenasiel in Amersfoort kwamen. Tot onze grote verbazing stond dit asiel, dat zeker tien keer zo groot is als de onze, maar twee meter van de woningen vandaan. 'Hoe kan dit?' riepen wij uit. Het antwoord was simpel: een geluidswand. De gemeente ging met dit plan aan de slag en al snel bleek dat het plaatsen van een geluidswand ook voor ons de oplossing is. Wel moet er nog bekeken worden of het buitenterrein dat achter het pand ligt verplaatst moet worden naar de zijkant.”

Wat zijn de medewerkers en vrijwilligers opgelucht dat ze gewoon op deze locatie verder kunnen werken met de opvang van zwerf- en afstandsdieren en het dierenpension.


Margreet: "We zitten hier zo mooi aan de rand van Leerdam. Deze plek is zeer goed te bereiken voor onze vrijwilligers die meestal met de fiets hier naar toe komen. Als wij hadden moeten verhuizen zou het erg onzeker zijn geworden of de vrijwilligers wel mee wilden verhuizen. Ook moesten wij bij nieuwbouw, dat zeer veel geld had gekost, veel commerciëler gaan werken in verband met een nieuwe hypotheek. En of dit nu allemaal ten goede van het asiel was gekomen: ik denk het niet. De gedachte dat het asiel gesloten zou worden, daar heb ik echt wel wakker van gelegen hoor. Want met het sluiten van dit asiel verdwijnt echt een stukje Leerdamse cultuur!"


Renoveren

Het pand is inmiddels eigendom van de Stichting Dierentehuis Leerdam en verhuizen hield in dat er veel geld bij de bank geleend moest worden. Geld dat niet snel kan worden terugverdiend omdat er voornamelijk zwerfdieren opgevangen worden. Het Dierentehuis is afhankelijk van giften, donaties, legaten en de collectes. Ook het pension levert inkomsten op. Maar het afgelopen jaar kwam er zeer weinig geld binnen doordat er vanwege de corona geen collectes, geen pensiondieren en geen open huis gehouden konden worden. Dus alles opgeteld hing het zwaard van Damocles dreigend boven het dierentehuis. De toekomst ziet er nu zonniger uit. Inmiddels zijn de medewerkers plannen aan het maken voor het renoveren van het gebouw. Want de afgelopen jaren is er weinig aan het onderhoud gedaan.

De cheque van 500 euro die Cees Vis vorige week namens de Rabobank Lek en Merwede overhandigde komt dus goed van pas. "Hiermee kunnen jullie vast wel een paar emmers verf kopen", merkte Vis op.


Mimi van Rossem