Raad in discussie over ondernemend Vijfheerenlanden

Corona krijgt plek in economische visie

vijfheerenlanden • Binnenkort komt het onderwerp aan de orde tijdens een opiniërende raadsvergadering.

Op dit moment is er volgens de gemeente een duidelijk onderscheid aan te brengen in sectoren die de crisis nauwelijks te boven komen, die geen profijt of last ervan hebben en sectoren die juist veel baat hebben bij de gevolgen van de crisis of daarin kansen zien. Een belangrijke vraag die tijdens de discussie aan de orde komt is hoe lang de ondersteuning van de lokale ondernemers nog door moet gaan. "Het voortbestaan van sommige bedrijven/ winkels en van het werkzame personeel hangt er vanaf." De gemeente heeft tijdens diverse bijeenkomsten gemerkt dat de corona ook positieve kanten heeft: meer mensen brengen hun vakantie door in eigen land, mensen gaan beter en bewuster eten, agrariërs zien een stijging van de verkoop van hun producten. En ook niet onbelangrijk is dat corona bij sommige branches zorgt voor een versnelde aanpak van verduurzaming.


Trends

Er is tijdens voorbereidende participatiebijeenkomsten ook uitgebreid gesproken over trends, zoals digitalisering, robotisering, innovatie en niet te vergeten verduurzaming. Veel ondernemers zijn al bezig met verduurzaming, maar hebben wel aangegeven dat het hen soms ontbreekt aan kennis. "Opvallend is dat dit nog vooral individuele initiatieven zijn met een grote afhankelijkheid van beschikbare financiën, eigen middelen of subsidie/ stimuleringsregelingen."

Ook de samenwerking tussen bedrijven was een belangrijk item in de voorbereidende bijeenkomsten. Op veel vlakken is die samenwerking al tot stand gekomen. "Maar soms is het onvoldoende of te fragmentarisch, dus in elk geval voor verbetering vatbaar." De deelnemers aan de participatiebijeenkomsten vroegen heel nadrukkelijk om een meer actieve en coördinerende rol van de gemeente. De gemeente overziet immers het speelveld en kan vanuit dat overzicht de juiste partijen met elkaar in contact brengen.


Vanuit verschillende beleidsvelden is er al sprake van een actieve rol van de gemeente. "En toch is er ruimte voor aanvulling, verbetering, afstemming", concludeert het college in het raadsvoorstel. "Voor ondernemers van groot belang, denk aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt en daaraan gekoppeld de onderwijsinstellingen. Maar ook de relatie met het sociaal domein en de instanties die hierbij betrokken zijn. De afstand tot de arbeidsmarkt is een issue, ondernemers denken hierin graag mee vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid."


Werkgelegenheid

Essentieel voor een gezonde lokale economie is dat lokale bedrijven kunnen voorzien in hun behoefte aan goed opgeleid en gekwalificeerd personeel. "Daar liggen uitdagingen", aldus het college. "De krapte op de arbeidsmarkt, de veranderende arbeidsmarkt, de krimp op de arbeidsmarkt door de vergrijzing, maar ook de doorontwikkeling van bedrijven via digitalisering, automatisering en robotisering. Wat betekent dat voor de werkgelegenheid?"


Een ander thema in de discussie is de ruimte om te ondernemen. Naast de fysieke ruimte gaat het ook om ruimte die ondernemers wordt geboden om te kunnen ondernemen. Het gaat dan bijvoorbeeld over regelgeving en vereenvoudiging of dereguleren.


Vestigingsfactoren

Voor ondernemers zijn ook de vestigingsfactoren van groot belang. Belangrijk zijn onder andere het behoud van de aanwezige retail, de aanwezigheid van een mooi cultuuraanbod, van recreatiemogelijkheden voor een gezonde leefstijl, van een passende woningvoorraad en van verkeersveiligheid.