Geheimhouding wordt opgeheven

Meer transparantie over Niemans-zaak

vijfheerenlanden • En ook inwoners krijgen de mogelijkheid om vragen te stellen over de kwestie, die half december door een uitspraak van het Gerechtshof tot een voorlopig eind is gekomen. De gemeente moet zo'n 92 miljoen euro betalen.

Door de uitspraak van het Gerechtshof is volgens het gemeentebestuur de noodzaak tot geheimhouding verdwenen. De uitspraak biedt ook de mogelijkheid om openheid van zaken te geven. "Daarnaast zal het college in deze vergadering de mogelijkheid worden geboden in het openbaar te reageren op de uitspraak, een reflectie op zijn eigen politieke verantwoordelijkheid te maken en mogelijke vervolgstappen uiteen te zetten."


Factsheets

Raadsleden krijgen tijdens de vergadering van 3 februari de kans inhoudelijk te reageren op het feitenrelaas (factsheets) dat het college op zijn website heeft geplaatst. Daarin spreekt zij zich uit over wat er allemaal is gebeurd, welke keuzes daarin door het gemeentebestuur zijn gemaakt en welke besluiten zijn genomen.


De Niemans-affaire speelde tot pakweg 2017 eigenlijk op geen enkel moment een rol in het openbare, politieke debat. Op 10 november 2015 toen de gemeenteraden van Leerdam, Vianen en Zederik het groene licht gaven voor de fusie, werd met geen woord gerept over deze kwestie. Het ging tijdens de bijdragen van de raadsleden eigenlijk alleen maar over de provinciekeuze (Utrecht of Zuid-Holland) en over bijvoorbeeld de frictiekosten van de gemeenschappelijke regelingen. In de jaarverslagen van de voormalige gemeente Vianen werd Niemans weliswaar genoemd, maar dan eigenlijk alleen maar als PM-post. Ook in het belangrijke rapport Code Samen werd Niemans als risico bestempeld, maar ook daar werden geen bedragen genoemd. Waren de raadsleden daardoor echt niet op de hoogte van het eventueel dreigende torenhoge schadebedrag? Oud-raadsleden en oud-wethouders van Leerdam en Zederik hebben laten doorschemeren dat ze door de toenmalige burgemeester en wethouder niet volledig zijn geïnformeerd.


'Mokerslag'

Burgemeester Sjors Fröhlich sprak op de dag van de uitspraak van een 'mokerslag'. Hij zegt nu dat hij de emoties die zijn geuit op social media, in ingezonden brieven in de krant en tijdens gesprekken op straat heel goed begrijpt. "Uit veel reacties spreekt boosheid en onbegrip en dat begrijpen wij als gemeentebestuur maar al te goed. Sterker, er zijn veel momenten waarop wij hetzelfde voelen. Tegelijkertijd realiseren wij ons dat die emotie alleen ons niet verder brengt. Deze mokerslag gaan we nog wel even voelen, maar we moeten ons weer oprichten om verder te gaan. Daarvoor richten we onze blik op de toekomst, maar zeker ook op het verleden." Het gemeentebestuur zegt in een persbericht te streven naar volledige transparantie. "Niet om de pijn te verzachten, maar om zaken uit te leggen."

De weergave van de feiten (factsheets) staan op de website van de gemeente. "Maar er bestaan vast nog veel meer vragen over deze zaak en wat deze betekent voor de toekomst van onze gemeente."


De vergadering is vanwege de coronamaatregelen niet fysiek toegankelijk voor publiek, maar is vanzelfsprekend wel digitaal te volgen via: https://channel.royalcast.com/vijfheerenlanden/#!/upcoming.