• De Amerikaanse rivierkreeft.
• De Amerikaanse rivierkreeft. Foto: Floris Bakker

Nog geen bestrijding van rivierkreeft

regio • Waterschap Rivierenlanden is door wetgeving aan handen en voeten gebonden om de Amerikaanse rivierkreeft te bestrijden. Sterker nog, door beroepsvissers worden deze invasieve exoten soms nog uitgezet.

Dit blijkt uit de beantwoording van vragen van algemeen bestuurslid Bas de Groot (SGP/CU) uit Brandwijk aan de heemraad van Waterschap Rivierenland.


'Waterschap Rivierenland mag volgens de Visserijwet en de Europese exotenverordening de kreeften niet beheersmatig en routinematig vangen en doden', zo laat deze weten. Daarom is er geen bestrijding van de Amerikaanse rivierkreeft.

Het waterdier brengt grote schade toe aan inheemse flora en fauna en komt ook in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden in groten getale voor.


"Nu zijn het vooral de Amerikaanse rivierkreeften die voor problemen zorgen", stelde Arie Witzier uit Goudriaan, jarenlang muskusrattenbestrijder bij het waterschap, in een interview met Het Kontakt afgelopen jaar. "Ze ondergraven oevers, vreten van planten en maken helder water troebel."


Vrijwel onzichtbaar

Volgens Waterschap Rivierenland is bij geen enkele overheid of andere organisatie een helder beeld over de aanpak tot bestrijding. 'Een knelpunt is dat de rivierkreeft zich gedraagt als een invasieve exoot die zich onderwater bevindt. Vrijwel onzichtbaar, totdat het probleem zich voordoet. Omdat de meeste wateren met elkaar zijn verbonden én omdat er heel veel kilometers watergangen zijn, is het geheel elimineren van kreeften niet haalbaar.'


Er lopen wel enkele pilotonderzoeken bij andere waterschappen naar de haalbaarheid van het wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften in kleine gebieden.

Maar: 'Het eventueel bestrijden tot gecontroleerde aantallen heeft alleen zin als het overal en tegelijk plaatsvindt. Ook is het van belang dat wet- en regelgeving gericht op bezit, import en handel van andere soorten rivierkreeften aangepast wordt. Er zijn nog enkele honderden soorten (voor vanuit Noord-Amerika) die een potentieel risico vormen voor onze watersystemen.'


Beroepsvissers

Nog een risico zijn de beroepsvissers. Zij mogen vissen op kreeften om die te verkopen aan de horeca. 'Juist vanwege die broodwinning hebben beroepsvissers geen belang bij het elimineren of sterk controleren van de kreeftenpopulatie. Eerder nog het tegenovergestelde. In voorgaande jaren is ook gebeurd dat kreeften zijn uitgezet op plekken waar deze nog niet voorkwamen.'


Waterschap Rivierenland steekt nu in op 'natuurlijke bestrijding via het robuust inrichten en beheren van het ecosysteem'. 'Die maatregelen ter versterking van de ecosysteemkwaliteit helpen om de negatieve gevolgen te beperken.'