Gemeente verkoopt grond Wilgenhoek

leerdam • De gemeente Vijfheerenlanden is van plan om de grond van de voormalige Wilgenhoek-school te verkopen aan een groep bewoners van het burgerinitiatief ‘Woonhof Spes Bona’. De initiatiefnemers willen een hofje realiseren volgens het concept Knarrenhof. Knarrenhof is een maatschappelijke organisatie, opgericht voor het realiseren van woonhofjes en door ouderen met veelal een smallere beurs. Het worden hofjes waarbij burenhulp, samen verantwoordelijk zijn voor het hof en het vormen van een sociale gemeenschap belangrijke elementen zijn. De initiatiefgroep streeft naar een woonprogramma met ongeveer 25 woningen/appartementen met een verdeling van 30 procent sociaal, 40 procent midden- en 30 procent middelduur. De definitieve verdeling en uitwerking zal mede afhankelijk zijn van de wensen van de aspirant-bewoners.

De gemeente heeft al eerder aangegeven planologische medewerking te verlenen aan het plan. Om de voorbereidingen voor de grondverkoop, bestemmingsplanwijziging en sloop- en bouwrijpwerkzaamheden te kunnen doen, wordt de raad verzocht een krediet van 740.000 euro ter beschikking te stellen. Met dit geld zullen nog diverse onderzoeken worden uitgevoerd. Bovendien moeten de huidige gebouwen worden gesloopt, terwijl de boekwaarde van de huidige gebouwen moet worden afgeboekt. De te verwachten verkoopopbrengst van de grond is hoger dan het krediet.


Lokale politiek

west betuwe • 'Lokale politiek: wat vind jij belangrijk?' Rondom deze vraag houdt GroenLinks West Betuwe de komende maanden digitale thema-avonden waar leden en sympathisanten van GroenLinks met elkaar in gesprek gaan over belangrijke politieke onderwerpen. Op woensdagavond 20 januari vanaf 20:00 uur zal er gediscussieerd worden over de natuur, het landschap en de landbouw in West Betuwe. Ella ten Brink uit Gellicum vertelt over hoe zij biodiversiteit probeert te vergroten; Alexandra Dietzsch uit Spijk vertelt over haar inzet om de waarde van Lingelandschap te behouden; Peter Heikoop van GL Vijfheerenlanden spreekt over zijn ervaringen als ecologische landbouwer. Wie mee wil praten kan zich tot 18 januari aanmelden via: westbetuwe@groenlinks.nl.