• Anita Hoogeveen, Dineke Blok en Tinja van Zanten (v.l.n.r.) maken zich grote zorgen over de lockdown.
• Anita Hoogeveen, Dineke Blok en Tinja van Zanten (v.l.n.r.) maken zich grote zorgen over de lockdown. Foto: André Bijl

Ondernemers staan in coronatijd met de rug tegen de muur

'Vergeet lokale ondernemers niet'

leerdam • De deuren van de andere winkels zitten potdicht. Hier en daar klinkt muziek, bijna overal brandt licht. “We blijven bezig, een beetje herinrichten”, zegt een ondernemer. “Dit is frustrerend”, zeggen Dineke Blok, eigenaar van Electroworld Leerdam aan de Vlietskant en haar overbuurvrouw Anita Hoogeveen van Hart for Her Leerdam. “We bedenken van alles, proberen creatief te zijn, maar we kunnen geen kant op met deze lockdown. Het vervelendste is dat we geen idee hebben wanneer dit stopt. Dit is de beroerdste tijd die we als ondernemers hebben meegemaakt.”

Maar ze blijven strijdvaardig. Stil zitten, zit niet in hun bloed. Vandaar dat ze overleggen met burgemeester en wethouders, de publiciteit zoeken, actief zijn op sociale media en zichzelf, hun collega’s en het winkelend publiek scherp houden. Hun boodschap – in navolging van burgemeester Fröhlich: “Vergeet de lokale ondernemer niet, koop lokaal digitaal.” Hun situatie verschilt op sommige punten, zoals elke ondernemer zijn eigen verhaal heeft. Anita Hoogeveen: “Hart for Her Leerdam is voor de tweede keer gesloten. Eerst dit voorjaar, nu weer. Voor de meeste ondernemers is dit een financiële ramp. Toen tijdens de eerste lockdown de winkels wél open waren, was hun omzet beduidend minder dan anders. Als Rutte op de televisie was geweest, bleven veel winkels dagenlang leeg. Mensen houden de hand op de knip. Er zijn nauwelijks vergaderingen, bijeenkomsten of feestjes, veel mensen werken thuis. Mensen stellen de aankoop van nieuwe kleding uit. En de horeca beleeft helemaal donkere tijden. Zelf ben ik heel dankbaar voor de steun van mijn trouwe leden.” Dineke Blok: “Wij hebben in de beginperiode goede zaken gedaan. Veel mensen knapten hun woningen op. Daar hebben wij de vruchten van geplukt. Maar toen kwam de tweede lockdown. De winkel moest op slot, en dat in de drukste maand van het jaar. Het magazijn stond vol voor de decemberverkoop. Een ongelooflijk spannende tijd brak aan. Af en toe schiet ik gewoon vol, wat een ellende. Gelukkig hebben we veel vaste klanten die ons goed weten te vinden. Ze bestellen via de telefoon of webshop. Het kan altijd erger.”


Soms krijgt de irritatie de overhand. Bijvoorbeeld als ze zien hoeveel non-food artikelen - van overhemden tot home-trainers - bij supermarkten over de toonbank gaan. Of wanneer ze constateren dat de overheidssteun er op papier prachtig uitziet, maar in de praktijk vaak tegenvalt. Ook wijzen ze op de massale ‘viering' van Black Friday in de grote steden die waarschijnlijk tot tal van besmettingen leidde, waar nu de middenstanders in kleinere steden de dupe van zijn. "Wij kennen geen plaatselijke ondernemer die corona heeft. We worden in Leerdam gestraft voor dingen die elders gebeurd zijn. We besteden zoveel aandacht aan hygiëne, veel winkels zijn zo ruim opgezet. Waarom is het niet mogelijk klanten op afspraak te ontvangen? Dan kun je als ondernemer nog iets doen.” Maar de positiviteit overwint. ‘Steun elkaar, houd elkaar vast', is hun boodschap. "Het is een ramp voor Vijfheerenlanden en Leerdam als horeca-ondernemers of andere middenstanders omvallen. Straks is corona achter de rug en wil iedereen weer gezellig gaan winkelen of naar een restaurant of bar. Hoe moet het verder als een serie ondernemers failliet gaat? Bij een bloeiende stad hoort een gezonde middenstand.” Bovendien wijzen beiden op het feit dat ondernemers zorgen voor werkgelegenheid en meebetalen aan de intocht van Sinterklaas, de feestverlichting en de bloemen in het centrum. Zodat ze de inwoners op het hart drukken om de plaatselijke (horeca)-ondernemers te steunen. "Heel veel mensen bestellen online. De pakketjes zijn niet aan te slepen, bussen rijden af en aan. Denk daarbij ook aan de plaatselijke ondernemers. Ook in Leerdam kun je zaken online of telefonisch bestellen. Koop daarom alsjeblieft lokaal.”

De bijdrage van Tinja van Zanten staat elders in deze krant.