D66 twijfelt over inzet eigen kracht in jeugdzorg

west betuwe • De fractie van D66 heeft twijfels over de inzet van de eigen kracht van de samenleving bij de jeugdzorg. Tijdens de behandeling van het beleidsplan 'Sociaal domein op koers' heeft de partij al aangegeven dat deze vorm van hulpverlening aan jongeren waarschijnlijk niet tot de gewenste besparingen zal leiden.

Volgens raadslid Rita Boer Rookhuiszen worden de zorgen van haar partij nu bevestigd door recent kritische rapporten van AEF en het Sociaal Cultureel Planbureau en door adviesbureau Andersson Elffers Felix (AEF). Het SCP wijst op de overschatting van preventie/ eigen kracht in de samenleving. Verwachtingen bleken volgens het gerenommeerde bureau niet realistisch. "Juist inwoners die hulp nodig hebben kunnen niet terug vallen op hun eigen kracht en netwerk."


'Wees realistisch'

SCP adviseert gemeenten om realistisch te zijn en te voorkomen dat er vastgehouden wordt aan verwachtingen als deze niet werkbaar blijken. Het SCP wijst er volgens Boer Rookhuiszen op dat gemeenten vooral lichtere hulpvragen als eerste proberen op te lossen, omdat deze goedkoper zijn en een grotere kans van slagen hebben. "Met tot gevolg dat zwaardere complexe vragen onvoldoende aan bod komen. Dat leidt tot een stapeling van problemen en betekent dat niet voor de meest kwetsbaren wordt gezorgd."


Uit het onderzoek van AEF blijkt dat een brede inzet op preventie en vroegsignalering weliswaar bij kan dragen aan meer kwaliteit van leven en aan besparingen in andere wetten, maar ook dat dit niet leidt tot kostenbesparing binnen de Jeugdwet.


Aanpassingen

Boer Rookhuiszen heeft in december vragen gesteld aan het college over beide rapporten: hoe verhouden de conclusies van het SCP en het AEF rapport zich met de inhoud van het eigen beleidsplan van gemeente West Betuwe?

En: Welke beleidswijzigingen, aanpassingen, aanvullingen en nuances kan het college voorstellen naar aanleiding van de aanbevelingen van beide bureaus?