Verdere versterking agribusiness en logistieke sector

Economische visie voor West Betuwe

west betuwe • Dat zijn belangrijke conclusies uit een analyse van Buck Consultant International. De analyse werd vorige week dinsdag toegelicht tijdens een bijeenkomst voor raadsleden.

Om de agribusiness toekomstbestendig te maken moet de innovatiekracht van deze sector worden vergroot. En de sector moet verduurzamen. De gemeente ziet ook de enorme potentie van de logistieke sector. Een grote uitdaging is om de arbeidsmarkt te laten meegroeien met de technische ontwikkeling en om jongeren te interesseren voor een baan in de logistiek. West Betuwe wil nadrukkelijk ook meer aandacht voor de maakindustrie. De maakindustrie is het gedeelte van de industrie dat (rauwe) materialen tot nieuwe producten verwerkt.

Om agribusiness en de logistieke sector verder te ontwikkelen moet wel de concurrentiekracht en het vestigingsklimaat worden versterkt. Daarvoor moet worden gezorgd voor voldoende arbeidspotentieel, ruimte voor bedrijvigheid en vitale dorpen en kernen.


Pijlers

De agribusiness en de logistieke sector zijn al jarenlang stevige pijlers van de economie in West Betuwe en de voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal. De werkgelegenheidsgroei in West Betuwe en rechtsvoorgangers was het afgelopen decennia met 13% pakweg twee keer zo groot als in de regio Rivierenland (6%), de provincie Gelderland (6%) en Nederland (7%). De agrarische en logistieke sector in West Betuwe zorgt voor respectievelijke 5,2% en 18% van de werkgelegenheid in de gemeente. In de provincie als geheel is dat respectievelijk 2,5 en 7%. Dus twee tot drie keer zoveel.

De economie van West Betuwe kent nog enkele andere grote pluspunten: veel starters in de zakelijke dienstverlening en de bouw, veel familiebedrijven, goede bereikbaarheid via treinstations in Geldermalsen en Beesd, een sterk organiserend vermogen met veel ondernemersverenigingen, veel opleidingsmogelijkheden in omliggende regio's en een krachtige maakindustrie.

Zwakke punten zijn onder andere het fikse aantal stoppende bedrijven in de land- en tuinbouw. Bovendien zijn sector als bouw en logistiek conjunctuurgevoelige sectoren. Ook de files op de A2 en A15 zijn niet echt gunstig. Ook is er sprake van vergrijzing van de beroepsbevolking. Het aantal 65-plussers neemt toe van 10.000 in 2020 naar 14.900 in 2050.


Kansen en bedreigingen

Er zijn echter ook kansen. West Betuwe kan bijvoorbeeld koploper worden in verduurzaming van de fruitteelt. Bovendien kan de logistieke sector in het rivierengebied profiteren van e-commerce. Als er in ons land bovendien nog 1 miljoen huizen worden gebouwd tot 2030, dan zullen ook de bouwbedrijven in het gebied daar van profiteren. Ook de energietransitie kan een enorme impuls betekenen voor de drie sectoren. Naast deze sectoren heeft het Rivierengebied en dus ook West Betuwe veel te bieden op het gebied van recreatie en toerisme.


Tegenover deze kansen staan ook veel bedreigingen. Wat betekent Brexit bijvoorbeeld voor de landbouw? Ook de vergrijzing en de krimpende beroepsbevolking is niet echt positief. Bovendien wordt gevreesd dat jong talent zich na hun studie niet vestigt in West Betuwe.

Vorige week besprak de gemeenteraad in een beeldvormende vergadering de vraag wat de belangrijkste opgaven voor de gemeente West Betuwe zijn in de komende jaren. Op welke manieren kan de gemeente essentiële sectoren als agribusiness, logistiek, recreatie & toerisme en maakindustrie een zetje in de goede richting geven? En niet onbelangrijk: welke rol wil de gemeente spelen binnen de regio Rivierenland bij de ontwikkeling van deze sectoren? Moet de gemeente de ontwikkelingen passief volgen, of juist aanjager zijn bij nieuwe initiatieven? De gemeente vraagt zich verder af hoe jong talent beter zijn weg vindt naar het West Betuwse bedrijfsleven. De conclusies van deze avond worden meegenomen bij het opstellen van de visie.