• Raymon Kruijs en Marchiano Sihasale in de distilleerderij.
• Raymon Kruijs en Marchiano Sihasale in de distilleerderij. Foto: Ries

Molukse jenever vliegt de winkel uit

Barak '51 verovert Nederland

Raymon Kruijs en Marchiano Sihasale zijn er nog een beetje ondersteboven van: in slechts tien dagen tijd verkochten de twee Leerdammers alle 1250 flessen Barak '51 jenever. 19 januari komt de tweede batch op de markt.

"We zijn natuurlijk super trots", zegt de 29-jarige Marchiano. "We dachten dat het een jaar zou duren om alles te verkopen, maar in tien dagen was alles op. Dat hadden we nooit verwacht."

Sopi

Barak '51 is een jenever in de Molukse traditie. Op de eilanden dronk iedereen sopi, een Molukse sterke drank. In Nederland is deze drank niet verkrijgbaar, dus toen de Molukkers in 1951 naar ons landen kwamen, begonnen ze in de barakken met het mixen van jenever met Molukse specerijen.

Ook Raymon en Marchiano zijn ermee opgegroeid. "Je vult een pot met jenever en doet daar kruiden bij. Iedere familie heeft zijn eigen smaak. Als het gezellig is, dan wordt er jenever geschonken. Bijvoorbeeld bij familiefeesten, of als er vrienden over de vloer komen. De eerste keer dat ik het als jochie mocht proeven vond ik het niet lekker", herinnert de 30-jarige Raymon. "Maar de smaak went snel", lacht Marchiano.

De twee vrienden groeiden op in de Molukse wijk in Leerdam en wilden altijd al samen ondernemen. Ze wisten alleen nooit exact wat voor bedrijf het zou moeten zijn. Tot hun oog tijdens één van de brainstormsessies op het glas jenever in hun hand viel. Een nieuwe onderneming was geboren.

'Barak '51 is een fles met een verhaal. Het hoort bij onze geschiedenis'

Cultureel erfgoed

Met Barak '51 geven de twee een stukje van hun culturele erfgoed door. Raymon: "Het is een deel van onze geschiedenis. De naam Barak '51 verwijst naar de barakken waarin de eerste generatie in 1951 woonde. Daarnaast heeft jenever een lange historie die een beetje vergeten is, dat geldt ook voor de Molukkers. Met Barak '51 willen we ervoor zorgen dat beiden niet vergeten worden."

Marchiano: "Het is een fles met een verhaal. Geronimo Tuhumena maakte het algehele design van de fles, met in het logo de kaketoe. Die komt alleen voor op de Molukse eilanden. Op de achterkant staat een schildering van het eilandleven, gemaakt door Ruben Lopulalan. De kleur rood komt ook terug in het ontwerp. Dit is onze oerkleur en staat symbool voor onze voorouders. Het is ook de kleur van kracht en strijd. Met Barak '51 laten we als Molukkers van ons horen. We laten zien wie we zijn, waar we vandaan komen, waar we voor staan."

Populair

De drank is vanaf de lancering op 16 december ongekend populair. De mannen verkopen via slijterij Het Span Moorkoppen in Leerdam. Zij waren in eerste instantie sceptisch, maar binnen een uur vlogen de flessen de winkel uit en moest er al meer voorraad komen. Klanten komen uit Molukse wijken uit heel Nederland naar Leerdam om een fles te kopen en bestellen ook veel online.

Genieten

Raymon: "Molukkers zijn trots dat 'hun drank' in de winkel ligt, en natuurlijk nieuwsgierig naar de smaak. Ze vinden het lekker, waardoor het via mond-tot-mond-reclame heel snel is gegaan. In de winkel mogen mensen gratis proeven. Eigenlijk iedereen die proeft, koopt een fles. Vooral de verfijnde wodka-drinker kan Barak '51 waarderen. Toen we laatst weer nieuwe flessen kwamen leveren waren er net twee oude mannen. Echte Hollandse jeneverdrinkers, maar zoiets als Barak '51 hadden ze nog nooit geproefd. 'We gaan hier lekker thuis van genieten', zeiden ze. We hoorden ook dat mensen die online één fles kopen, na een paar dagen meer flessen bestellen."

Het succesvolle recept vindt zijn oorsprong in de keukens van Raymon en Marchiano. Ze experimenteren al jaren en wisten exact wat voor smaak ze wilden: fris, met de kruiden van het eiland. In samenwerking met de distilleerder kwam de blend voor Barak '51 tot stand. "Hij heeft prijzen voor de beste jenever van Nederland gewonnen. We wisten meteen: hem moeten we hebben", herinnert Raymon. Bij het schrijven van dit verhaal is de tweede batch in productie. Deze ligt naar verwachting rond 19 januari in de schappen bij Het Span Moorkoppen.

Strijd

Nog even terug naar die kleur rood. De Molukse kleur. Een kleur van strijd. Toepasselijk; want Barak '51 maken ging niet van een leien dakje. Marchiano: "We hebben er wel voor moeten strijden ja. Het is niet zo dat je op een ochtend wakker wordt met 1250 flessen Barak '51. We zijn er sinds 2019 mee bezig en hebben best wat tegenslagen moeten overwinnen." Het begon met de papierwinkel van een onderneming starten, toen kwam de zoektocht naar de juiste distilleerder en erna belandden ze in het woud aan vergunningen. Uiteindelijk is het ze gelukt. Met succes.

Opmars van jenever

Als het aan Raymon en Marchiano ligt, gaat Barak '51 groot worden. Heel groot. "Ken je Bacardi? Zo groot willen we worden", zegt Raymon met een knipoog. "We zouden het heel mooi vinden als we hier een goed bedrijf van kunnen maken en dat onze kinderen het later van ons over kunnen nemen. Daarnaast hopen we dat jenever met Barak '51 een opmars maakt en weer echt populair wordt."

q www.barak51.com