Recordaantal kinderen in 2020 geholpen door Stichting Leergeld

'Alle kinderen mogen meedoen'

vijfheerenlanden • In 2020 werden er 1.991 kinderen geholpen, dat waren er ruim 300 meer dan in 2019. Alhoewel de grootste groei van het aantal kinderen te wijten was aan de nieuwe gemeente die per 1 januari 2020 aan de regio werd toegevoegd, zag coördinator Bob van de Burgt ook veel nieuwe kinderen komen aan het loket van Leergeld in de regio Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Leergeld ondersteunt kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen.

Meest opvallend is de grote toename in het aantal uitgedeelde systemen voor thuisonderwijs. Er waren bijna twee keer zo veel toekenningen van een laptop of tablet dan normaal in een heel jaar. Door het digitale thuisonderwijs ontstond er in het tweede kwartaal een run op systemen om thuis te leren. Veel ouders hadden geen device of geen goed device en klopten aan bij Leergeld. In totaal 492 kinderen werden geholpen om de lessen thuis te volgen. Een forse toename: in 2019 werden er 299 laptops en tablets uitgereikt. Financieel was dit door de stichting goed op te vangen, omdat veel activiteiten, zoals schoolreisjes en sportclubs, niet doorgingen. Vanuit de ruimte die daaruit ontstond, kon Leergeld elk kind dat in aanmerking kwam helpen.

In het tweede gedeelte van 2020 werd de stichting veel benaderd en kwamen er wekelijks 300 aanvragen per week binnen. Uiteindelijk kwamen er vorig jaar 9.004 aanvragen bij de stichting binnen en kon Leergeld haar bijdrage leveren aan 'meedoen' voor kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Leergeld biedt kinderen hulp bij de kosten van sportieve en/ of culturele activiteiten en er wordt steun geboden bij de kosten in het onderwijs. Daarnaast biedt Leergeld ook kinderen de financiële mogelijkheid om via de stichting een zwemdiploma te behalen. Het is dus mogelijk om voor één kind meerdere aanvragen te doen, totaal werden er voor 1.991 kinderen 8.536 aanvragen goedgekeurd.


2020 was op meerdere fronten een bijzonder jaar voor Leergeld. Allereerst was de start opmerkelijk: in januari stroomden veel aanvragers uit. Een grote groep ouders had werk gevonden en verdiende meer dan de 'Leergeldnorm'. Toch bleek dit voor velen maar tijdelijk. Later in het jaar zag Leergeld dezelfde groep terugkeren, omdat veel arbeidsovereenkomsten niet verlengd werden.

Daarnaast heeft de coronapandemie het werkproces gewijzigd. Vanwege de veiligheid voor de vrijwilligers heeft de stichting eind februari besloten om aanvragers niet meer thuis te bezoeken. Hier moest Leergeld noodgedwongen een principe naast zich neerleggen en afstand nemen van de huisbezoeken. Goede voorlichting aan ouders, het signaleren van andere maatschappelijke problemen en het goed afstemmen van de aanvragen, kregen een andere vorm.


Leergeld hoopt ook in 2021 te kunnen bijdragen in gezinnen waar dit hard nodig is. De verwachting is dat het aantal kinderen niet zal afnemen en dat er meer hulp nodig is voor kinderen van ondernemers die getroffen zijn door het Coronavirus. Ook voor 2021 geldt het motto: 'Alle kinderen mogen meedoen'.