• Gerard Buitendijk ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet.
• Gerard Buitendijk ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. Foto: Paulien Kluver

Carrièreswitch door coronacrisis

Tijd om het roer om te gooien

leerdam • “Opdrachtgevers willen graag zelf betrokken zijn bij het creatieve proces. Ik sta nu naast de klant en werk heel transparant. Met mijn aanpak krijgen opdrachtgevers een kijkje in de keuken en ze leren er nog wat van ook. Ik vind die aanpak zelf erg leuk en merk dat de markt eraan toe is. Samen weten we meer.” Zo’n 25 jaar was de Leerdammer actief met zijn reclamebureau Doeft. “Tijdens onze hoogtijdagen werkten we met vijf personeelsleden”, vertelt Buitendijk. Het ging bureau Doeft voor de wind tot Nederland in maart keihard werd getroffen door de coronacrisis.

Buitendijk ondervond wat veel andere ondernemers ook meemaakten: “Alle opdrachten vielen weg. Van de ene op de andere dag was de agenda leeg. Klanten verlegden hun focus. Ze keken vooral naar wat op korte termijn moest gebeuren: het corona-proof maken van hun bedrijf. Marketing hoorde daar even niet bij. Dat werd als eerste geschrapt. ‘Je doet goed werk’, zeiden opdrachtgevers, ‘maar we gaan dit voorlopig intern oplossen. Tot volgend jaar’.” Dat gold zelfs voor een groot bedrijf als Bryunzeel waar Doeft net een commercial voor had gemaakt. “We zouden daar ook de ‘uitrol’ van verzorgen. ‘Daarmee zitten we gebakken’, dacht ik. Maar ook zij kozen ervoor om dat intern te doen. Eigenlijk was de boodschap overal hetzelfde: ‘Met de omzet gaat het niet eens zo slecht, maar we moeten alle niet-noodzakelijke kosten schrappen en mogen niets extern inkopen’. En daar hoorde ook de marketing bij.” Voor Buitendijk betekende dat hij zonder financiële buffer en een lege orderportefeuille moest zien te overleven. Een opdracht van een bevriende relatie zorgde voor een omslag. “Ze had hulp nodig, maar had slechts een bescheiden budget beschikbaar. Ik had daarvan – pakweg – een folder kunnen maken, maar we hebben het heel anders aangepakt. ‘Ik zei: ik kan ook naast je komen staan, zodat we samen kijken wat je bedrijf nodig heeft. Dat levert uiteindelijk veel meer rendement voor hetzelfde geld op’.”


Meedenken

De aanpak werd een succes en betekende de opmaat voor het nieuwe bedrijf van de Leerdammer. “Ik heb gemerkt dat – zeker in deze tijd – bedrijven meer zelf willen doen. Ze willen meekijken, meedenken. Daar zijn ze vaak ook heel goed toe in staat. Maar: ze kunnen niet alles. Om ze bij dat proces te helpen, breng ik mijn jarenlange ervaring mee.” Buitendijk benadrukt dat er op organisaties allerlei lastige marketingvragen af kunnen komen waarvoor binnen het bedrijf wel kennis aanwezig is, maar waarvan men ook weer niet het naadje van de kous weet. “Neem de vraag hoe je een goede en onderscheidende website maakt. Hoe pak je dat aan, wie moet je daarvoor benaderen? Of hoe je een merk moet ‘vertalen’ naar de vele online kanalen? Hoe moet je een bijzondere commercial maken of hoe realiseer je een huisstijlwijziging? Specifieke vragen waar niet zo eenvoudig een pasklaar antwoord op te geven is.”


'Ik sta naast de klant en werk heel transparant'

De ondernemer stelt vast dat er vaak een vacuüm aan kennis en ervaring is tussen een bedrijf en de externe partijen waarmee samengewerkt wordt om deze uitdagingen te realiseren. “Dat vacuüm kan ik met mijn ervaring, creatieve en zakelijke blik opvullen. Snel en adequaat schakelen zorgt ervoor dat het project 100 procent vanuit het merk en de eigen organisatie aangestuurd en bewaakt wordt.” Kenmerkend voor de aanpak van Buitendijk is dat hij tijdens het proces als externe deskundige naast de eigenaar, organisatie en eventuele partners gaat staan. “Ik werk met het Creative Brand Intelligence Proces dat ik gedurende mijn loopbaan heb ontwikkeld. Het houdt in dat ik tijdelijk onderdeel word van de organisatie en we samen het creatieve doel of het gewenste eindproduct in een paar duidelijk afgebakende stappen realiseren. Het is een mooi en adequaat proces dat ik potentiële opdrachtgevers tijdens een eerste gratis sessie van 90 minuten graag uitleg. Daarbij komen ze alles te weten om een afgewogen beslissing te kunnen nemen over een eventuele samenwerking.”


Projectbasis

Als Buitendijk aan de slag gaat, betrekt hij zoveel mogelijk externe partijen, maar vooral ook de interne organisatie bij het proces, zodat de medewerkers iets van hem kunnen leren en ze het project later zelf verder kunnen uitrollen of onderhouden. “Ik opereer het liefst op projectbasis en coach en onderwijs tegelijk de organisatie, anders komen bedrijven niet meer van me af”, lacht de Leerdammer. “Zodra de klus geklaard is, draag ik alles over aan de interne organisatie, zodat de kennis bewaard blijft binnen het bedrijf.” Uitgangspunt voor de ondernemer is dat hij alleen ingezet wil worden zolang hij van belang is voor de realisatie van het project. “Er komt altijd een punt waarop de organisatie het prima weer zelf over kan nemen.” Wel is Buitendijk bereid een ‘onderhoudscontract’ aan te gaan, zodat hij beschikbaar blijft voor ruggespraak.


De Leerdammer is blij met de stap die hij dit jaar heeft gezet. "Vroeger hielden opdrachtgevers en reclamebureaus de kaarten min of meer tegen de borst. Men was lang niet altijd open tegenover elkaar waar het ging om aanpak en budgetten. Ik werk nu volledig transparant, sta naast de klant en deel mijn kennis. Dat werkt, daar is behoefte aan. Klanten vinden het leuk om het proces van dichtbij mee te maken.” Volgens Buitendijk was de tijd rijp voor die ontwikkeling, ‘corona' versnelde het proces. "Je moet je altijd aanpassen aan de omstandigheden en in de gaten houden of de wereld om je heen verandert. Deze vorm van samenwerking zat er al langer aan te komen. Transparantie, korte lijntjes, schouder aan schouder, kennis delen, samen het varkentje wassen; dat is de nieuwe aanpak bij bedrijven, maar ook bij slagvaardige overheidsafdelingen. Ik ben blij dat ik deze carrièreswitch heb gemaakt.”