Oud&Nieuw-viering zonder problemen verlopen

Vuurwerkverbod werpt vruchten af

vijfheerenlanden/west betuwe • Het rustige verloop heeft ongetwijfeld te maken met het landelijke vuurwerkverbod. Maar ook het verscherpte toezicht tijdens de jaarwisseling wierp z'n vruchten af.

Alle ogen waren dit jaar gericht op de wijk De Hagen in Vianen. Daar gingen vorig jaar zo'n 15 auto's in de fik. Dit jaar bleef het rustig. In Vianen liepen beveiligers rond in koppels van drie. Hun taak was om het gesprek aan te gaan met jongeren, onrust te voorkomen en vuurwerkgebruik te monitoren. Zij stonden in direct contact met de politie om snel en effectief te kunnen handelen. Ook waren er extra beveiligers actief op Het Eiland in Leerdam. Hier waren er vorig jaar vernielingen aan sportzalen en lantaarnpalen. In aanloop naar Oud&Nieuw was er in de wijk een bewonersbrief bij omwonenden bezorgd met de oproep om op te letten en verdachte situaties te melden bij de politie.


Opgelucht

Burgemeester Sjors Fröhlich reageerde opgelucht op Twitter. Hij bedankt de politie, de brandweer, de buitengewone opsporingsambtenaren, de medewerkers van de buitendienst en de medewerkers van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid. "Dankzij jullie inzet was het een stuk rustiger dan vorig jaar.

Overigens waren er wel wat kleinere incidenten. Aan de Marnix van St. Aldegondestraat in Leerdam ging op Oudjaarsavond een auto in de brand. in Vianen werd aan de Limiet een brandje gesticht.

Brandweer Veiligheidsregio Utrecht rukte uit naar 217 incidenten op oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht. Bij het overgrote deel van de incidenten (198) ging het om branden. De brandweer is ter plaatse geweest bij 34 branden in personenauto’s.

De afgelopen tijd kreeg de politie overigens diverse overlastmeldingen en concrete tips van vuurwerk in wijk De Hagen. Op Oudjaarsdag werd in één van de kelderboxen van de Vijfheerenlanden-flats voor ruim 61 kg aan illegaal vuurwerk aangetroffen en inbeslaggenomen. Het betrof mega-shells, nitraten, cobra's en mortieren. Eén jongeman is daarbij aangehouden en vastgezet. "Zijn ouders hadden geen idee wat er beneden in de garagebox lag", schreef burgemeester Sjors Fröhlich op Twitter. Het vuurwerk is afgevoerd.

Een 19-jarige man uit Beesd is oudejaarsavond in Wijk en Aalburg aangehouden omdat er zwaar illegaal vuurwerk werd aangetroffen in zijn auto. De auto werd donderdagavond gecontroleerd. De politie vond in de auto vijf stuks zwaar illegaal vuurwerk. De 19-jarige bestuurder uit Beesd werd aangehouden en bracht de nacht van oud op nieuw in de cel door.


Openlijke geweldpleging

In Waardenburg liep het in de nieuwjaarsnacht wel uit de hand. Een groep van ongeveer 100 personen belemmerde de brandweer in de nieuwjaarsnacht in hun werk. De ME greep in. Vier personen werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Dankzij de inzet van de ME kon de brandweer in Waardenburg een brandende auto en -naar verluidt- een partij autobanden blussen. Naast vier arrestaties nam de politie ook nog 25 cobra’s in beslag. Een vijfde persoon is aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar de politie.

De brandweer moest op oudejaarsavond ook een aantal keren uitrukken in Herwijnen. Het betrof vooral stapels autobanden die in vlammen opgingen. De brandweer rukte al uit naar onder meer de Graaf Reinaldaweg, de Waaldijk en de Achterweg.