Vriendinnen exposeren met hun kunst

lekkerkerk • Mariet van Vliet en Marri van der Spek hebben twee dingen gemeen: ze zijn al veertig jaar vriendinnen van elkaar én kunstenaars. Een selectie van hun werken is tot en met eind augustus te zien in de openbare bibliotheek van Lekkerkerk.

“We hebben elkaar destijds op het werk leren kennen”, vertelt Marriet van Vliet. “We waren allebei manager bij zorgverlener Vierstroom. De klik die toen is ontstaan is nooit meer verdwenen.” Aan kunstuitingen deden beide Lekkerkerksen in hun jonge jaren nog niet echt serieus. “Voor mij veranderde dat toen ik me jaren geleden ging bezig houden met aquarelleren”, gaat Marri van der Spek terug in de tijd. “Van daar uit maakte ik de stap naar acrylverf en besloot ik les te nemen op de Vrije Academie in Rotterdam. Niet veel later kwam ik in contact met Ina Verkaik van Atelier Lokaal hier in Lekkerkerk. Vanaf dat moment ging ik me ook met beeldhouwwerk bezig houden en ging ik aan de slag met speksteen en albast. Dat leidde uiteindelijk tot een paar exposities. Enorm leuk om te doen." 


Inmiddels is ze met het beeldhouwen gestopt. De reden is simpel: "Het werd me fysiek te zwaar. Je merkt dat je ouder wordt en minder sterk en flexibel; beide heb je nodig om met stenen aan de slag te gaan. Ik moest dus een alternatief zien te vinden. Dat werd monoprinten, waarbij de mooiste afbeeldingen op A4-formaat tevoorschijn komen. Voorbeelden daarvan zijn in allerlei vormen te vinden bij de expositie in de bibliotheek.” Met haar monoprints won Van der Spek vorig jaar de La Lecq Kunstprijs; een mooie erkenning van haar kunstzinnige kwaliteiten.


Pensionering

Van Vliet besloot jaren geleden te gaan schilderen. Ook zei kwam terecht bij Ina Verkaik en nam in het verlengde daarvan na haar pensionering les bij de Capelse docent Bert Vernooij. Vervolgens maakte ze de switch naar het beeldhouwerschap. “De basisbeginselen én de fijne kneepjes leerde ik hier in het dorp van Piet van der Velden”, vertelt ze. “Dat was buitengewoon boeiend en interessant. Onlangs is Piet gestopt is als kunstenaar en docent. Ik vind dat echt een gemis en ben nu op zoek naar een andere beeldhouwdocent.” 

In de bibliotheek van Lekkerkerk exposeert Mariet van Vliet een aantal van de door haar vervaardigde stenen beelden. “Abstracte figuren”, voegt ze er aan toe. “Ik ben echt verknocht geraakt aan beeldhouwen. Het mooie van werken met een steen is dat je als het ware het materiaal volgt en dan een bepaalde richting op gaat die je elke keer verrast. Ook het proces van polijsten is bijzonder omdat je daarmee soms onvermoede schoonheid zichtbaar maakt.”


Werken van Mariet van Vliet en Marri van der Spek zijn deze zomer niet alleen in Lekkerkerk te zien, maar ook in Het Cultuurhuis te Krimpen aan de Lek (Mariet) en De Tuyter in Krimpen aan den IJssel (Marri). “Je ziet het: we zijn op alle fronten in beweging”, glimlacht Marri van der Spek. “Maar sámen exposeren, zoals nu in Lekkerkerk, is wel extra speciaal. Het is mooi dat we niet alleen al zo lang vriendinnen zijn, maar ook onze passie voor kunst delen.”


Jan Timmer