Handje helpen bij meten waterkwaliteit

regio • ‘Vang de watermonsters’, een landelijk onderzoek naar de kwaliteit van water in sloten, singels, vaarten en plassen, is afgelopen week van start gegaan. Iedereen kan meehelpen aan dit onderzoek door in de eigen buurt de waterkwaliteit te meten.

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hoopt dat veel mensen in de regio meedoen en leren over waterkwaliteit en wat daarbij komt kijken. Met de extra meetgegevens van de amateuronderzoekers kan het waterschap een beter beeld krijgen van de kwaliteit van kleine wateren. "Het waterschap meet vooral de kwaliteit van grote wateren", licht een woordvoerder toe. “Omdat de vele kleinere wateren ook belangrijk zijn in het hele watersysteem, is hulp om daar extra de waterkwaliteit te onderzoeken van harte welkom.”


Oevers

Wie de kwaliteit van een watertje in de buurt wil onderzoeken, kan terecht op de website www.vangdewatermonsters.nl. Hier staat met tekst en filmpjes uitgelegd hoe het water, de planten en dieren in en om het water, de oevers en de omgeving onderzocht kunnen worden. De meetgegevens en foto’s van het onderzoek kunnen online worden doorgegeven. Hierna komen de resultaten op de website te staan. Na de meting krijgen deelnemers de kans een 'supermeetkit' aan te vragen, voor meer en uitgebreidere metingen. De watermonsters hiervan kunnen worden opgestuurd naar een onderzoekslaboratorium.


Over het algemeen gaat het niet heel goed met de waterkwaliteit van de Nederlandse oppervlaktewateren, stelt het waterschap: 'Van de kleine wateren, zoals slootjes, vennen, beekjes of kleine plassen, is 80 procent van matige tot slechte kwaliteit. Bronnen van vervuiling zijn bijvoorbeeld mest en bestrijdingsmiddelen vanuit de landbouw en stoffen die al dan niet via het riool in het milieu komen, zoals medicijnresten, bak- en frituurvet en klus- en verfresten."


Natuur & Milieu, initiatiefnemer van dit burgeronderzoek, organiseert de waterkwaliteitsmeting samen met onder andere tien waterschappen. De resultaten worden dit najaar gepubliceerd.


q www.vangdewatermonsters.nl