Spitsuur bij vaccineren

krimpenerwaard • In vaccinatiecentrum De Waard in Bergambacht was het afgelopen week spitstijd met bijna 10.000 prikken totaal. Voor wie een coronastempel wil in het gele boekje is een tent neergezet om zo extra drukte op de priklocatie te voorkomen.

"Op 12 april begonnen we met 450 prikken per dag; nu zijn dat er al bijna 1.000 meer”, vertelt locatiehoofd Julia van Harten. "We hebben een fijne ploeg en het loopt hartstikke goed.” De GGD's moesten afgelopen week opschalen naar 1,5 miljoen prikken. Op dit moment zijn er in Bergambacht ruim 40 medewerkers actief van 8.00 tot 16.00 uur. Verdere uitbreiding kan alleen door verruiming van de openingstijden. Vooralsnog is dit niet aan de orde, omdat deze week licht wordt afgeschaald naar ongeveer 1.300 prikken per dag. De GGD zorgt dat de personele bezetting is afgestemd op het verwachte aantal prikken.


Drukte

Eerder kwam de berichtgeving dat de GGD een coronastempel verzorgt in het gele boekje. Dit is een registratieboekje voor ontvangen vaccinaties. Mensen werden opgeroepen om daarvoor niet naar een vaccinatielocatie te komen. "Het levert voor ons extra werk en drukte op. Vooral van mensen die al eerder gevaccineerd zijn”, maakt Van Harten duidelijk. Hier moest dus een oplossing voor komen. Overigens werd door GGD Hollands-Midden al vanaf het begin een stempel gezet als daarom gevraagd werd. Om deze drukte te vermijden in vaccinatiecentrum De Waard is buiten een tent neergezet. Hier kan iedereen terecht die een stempel wil. Een goed besluit want continu melden zich mensen voor een aantekening in het gele boekje. Vooral in de ochtend is het druk. Op sommige momenten worden zelfs twee medewerkers ingezet om de mensen zo snel mogelijk te helpen. Van Harten benadrukt dat het stempel niet gelijk staat aan het coronapaspoort, dat over enkele weken wordt geïntroduceerd. "Het gele boekje is een internationaal erkend bewijs van inenting. Het coronavaccin is niet internationaal erkend. Dat gebeurt over een paar weken. In de EU geldt dan het Digitaal Groen Certificaat, dat digitaal verstrekt wordt.”


Dirk Molenaar