• Aad de Waard krijgt een tasje uit handen van Conny Reijngoudt van Bibliotheek aan den IJssel.
• Aad de Waard krijgt een tasje uit handen van Conny Reijngoudt van Bibliotheek aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Gratis lidmaatschap om cliënten voedselbank binnen te krijgen

'Drempel om bibliotheek te bezoeken'

krimpen a/d ijssel • Het presentje moet lezen onder gebruikers van de voedselbank stimuleren. "Veel van hen ervaren een drempel of komen niet op het idee om de bibliotheek te bezoeken", verklaart directeur Conny Reijngoudt van Bibliotheek aan den IJssel. "Dit tasje moet ze te bewegen eens langs te komen in onze vestiging in De Tuyter, om te ontdekken wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft."

VoorleesExpress

Het idee voor het tasje ontstond toen de bieb boekjes moest bestellen voor deelnemers aan de VoorleesExpress. Bij dit project lezen vrijwilligers wekelijks voor aan jonge kinderen met een taalachterstand. Dat gebeurt bij hen thuis. "Na twintig weken is de vrijwilliger klaar en krijgen kinderen een boekje cadeau. We hadden de mogelijkheid om meer boekjes aan te schaffen, dus dat hebben we gedaan."


De boekjes zitten nu - ingepakt - in de tasjes voor de cliënten van de voedselbank. Coördinator Aad de Waard is er blij mee. "Er komen veel kinderen bij ons langs, dus dat boekje komt wel goed terecht." Hij, en de andere vrijwilligers van de voedselbank, geven wel een kleine uitleg als ze de tasjes uitdelen. "Veel van onze cliënten hebben een buitenlandse achtergrond. Wij zullen hen vertellen dat ze drie maanden lang boeken en andere materialen kunnen lenen in de bibliotheek. En dat hun kinderen gratis lid kunnen worden."


Lees & schrijfkast

Uit ervaring weet Reijngoudt dat, als kinderen iets willen lenen in de bibliotheek, hun ouders ook vaak meekomen. Die zitten vooral graag aan de tafel met tijdschriften. Er staat in de bibliotheek een speciale lees- & schrijfkast, met daarin boeken die bedoeld zijn om het Nederlandse onder de knie te krijgen. "We organiseren voor deze doelgroep ook elke week een taalcafé. Dat is een ontmoetingsplek waar ze met anderen de Nederlandse taal oefenen."


De drempel om de bieb te bezoeken is hoog, "maar bij de voedselbank is die drempel er net zo goed", merkt De Waard op. "De eerste keer komen mensen soms met tranen in de ogen binnen. Dat is triest om te zien. Momenteel delen wij wekelijks zo'n zestig voedselpakketten uit aan inwoners van Krimpen aan den IJssel die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Voor corona waren dat er nog zo'n veertig. Het aantal cliënten neemt helaas nog steeds toe. Ik verwacht dat die groei nog wel even doorzet."


Floris Bakker