• Patrick Luijten.
• Patrick Luijten. Foto: Jan Timmer

Luijten helpt aan een gezond binnenklimaat

lekkerkerk • Veel kantoren, schoolgebouwen en andere panden waar relatief veel mensen samen komen, hebben een soms schrikbarend ongezond binnenklimaat. Reden voor Luijten Verwarming en Luijten Installatietechniek uit Lekkerkerk om hun kennis te delen en met rendabele en duurzame oplossingen te komen.

“Mede vanwege de corona-zorgen is ‘goede ventilatie’ een onderwerp dat steeds prominenter aandacht krijgt,”, zegt Martin Kaman, samen met Patrick Luijten het directieduo van Luijten. “Logisch, want frisse lucht is één van de manieren om het risico om besmetting met een virus te reduceren. Dát gegeven én de ambitie om duurzaam te ondernemen bracht ons ertoe om ons eigen gebouw onder meer te voorzien van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze en andere maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het binnenklimaat in het pand geoptimaliseerd is én de energiekosten behoorlijk zijn afgenomen.”


“Wij zijn er zo tevreden over dat we ook andere bedrijven en organisaties kunnen aanbevelen om ventilatiesystemen met warmteterugwinning te benutten,”, vult Patrick Luijten aan. “Plaatsing ervan is zowel mogelijk in bestaande bouw als nieuwbouw van bijvoorbeeld kantoorpanden, scholen, kerken, sporthallen en horecazaken. Met de plaatsing van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorg je er voor dat iedereen zich comfortabel en veilig voelt in het pand, beter kan presteren en het ziekteverzuim reduceert. Bovendien bespaar je behoorlijk op stookkosten en voldoet je aan het actuele Bouwbesluit.”


Warmtewisselaar

Een WTW-systeem is een gesloten systeem, bestaande uit units met elk twee ventilatoren en een warmtewisselaar. “In een pand plaatsen we een aantal toe- en afvoerroosters,”, legt Martin Kaman uit. “Deze zuigen de gebruikte lucht uit het gebouw en voeren deze af via de warmtewisselaar in de WTW unit. De inkomende lucht van buiten wordt eveneens langs de warmtewisselaar geleid en hier opgewarmd, om vervolgens via de luchtkanalen in het gebouw geblazen te worden. De uitgaande en inkomende luchtstromen (schoon en vuil) komen tijdens dit proces niet in contact met elkaar. Bij zomerse temperaturen is het uiteraard niet gewenst dat de lucht wordt opgewarmd. In zulke situaties wordt de warmtewisselaar automatisch uitgezet. De ventilatoren blijven dan gewoon hun werk doen en het pand voorzien van verse lucht. De inkomende lucht wordt dan alleen niet meer opgewarmd.”


Patrick Luijten: “Door een ventilatiesysteem met WTW te gebruiken gaat geen kostbare warmte meer verloren bij het ventileren. De koude buitenlucht wordt nagenoeg gratis voorverwarmd (tot ongeveer 18 graden Celsius). Dat betekent een grote besparing op de stookkosten. Prettig is ook dat je met dit systeem behaaglijke temperaturen in de ‘koude’ maanden creëert en bent verlost van ongecontroleerde koude luchtstromen, zoals bij een standaard ventilatiesysteem of geopende ramen. Een groot misverstand bij WTW is dat mensen denken dat ramen niet meer geopend mogen worden. Het is aan de gebruiker om te bepalen wat hij/zij het prettigst vindt. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is dat toepassing van een ventilatiesysteem met WTW voor een gezond binnenklimaat zorgt. Doordat de lucht voortdurend wordt ververst, blijven eventueel aanwezige virussen en fijnstof niet in een ruimte ‘hangen’ en voelen mensen met bijvoorbeeld een pollenallergie (afhankelijk van het filter dat men kiest) zich comfortabel. Je ziet het: er is écht iets te doen aan gebouwen waarvan mensen hoofdpijn krijgen. Wij hebben de oplossing. Duurzaam én economisch aantrekkelijk!”


q www.luijtenverwarming.nl

Jan Timmer