Leefbaar wil woonerf in ere herstellen

krimpen a/d ijssel • Het woonerf moet terugkeren in Krimpen aan den IJssel. Om dat voor elkaar te krijgen, dient Leefbaar Krimpen een motie in.

Kinderen hebben volgens burgerraadslid Daniel Razon recht op een veilige plek om buiten te kunnen spelen. "We zien nu dat er te vaak te hard wordt gereden in straten, zelfs als deze zijn ingericht als 30-kilometerzone. Daarom pleiten wij voor het opnieuw instellen van het aloude woonerf."

Te gast

In een woonerf zijn de regels duidelijk: de maximumsnelheid is er 15 kilometer en voertuigen zijn 'te gast' in de straat. Razon: "Nu nog staat Krimpen bol van de 30-kilometerzones. Op zich prima, maar een hoop van deze straten laten aan duidelijkheid te wensen over en zijn niet goed ingericht. Ook Veilig Verkeer Nederland is voorstander van het opnieuw invoeren van het woonerf omdat dit veiliger is dan de 30-kilometerzone."

Ingreep

Overigens hoeft van Leefbaar nu niet in één keer heel Krimpen op de schop. "Straten en wijken die met een simpele ingreep zijn om te vormen tot woonerf kunnen wat ons betreft snel worden aangepakt", zegt Razon. "Daar waar meer werk nodig is, is het begrijpelijk om te wachten tot het moment dat er al onderhoud gepland staat."

Als het aan Leefbaar ligt, krijgen inwoners de mogelijkheid om hun straat of wijk aan te dragen als woonerf. "Wij vragen het college hier voor open te staan en dit actief te promoten."