Raad omarmt Ambitiedocument Duurzaamheid

Krimpen zet extra in op duurzaamheid

krimpen a/d ijssel • Het college presenteerde kort geleden het 'Ambitiedocument Duurzaamheid' waarin de ambities voor de komende vier jaar zijn vastgelegd. De raad reageerde positief op het stuk, merkte wethouder Wubbo Tempel (duurzaamheid). "We zijn gelukkig allemaal doordrongen van de noodzaak van de genoemde duurzaamheidsacties. Het enige wat ons nog te doen staat, is veiligstellen dat we de acties in het genoemde tempo kunnen uitvoeren. Maar daar moeten we samen eenvoudig kunnen uitkomen. Omdat de wil er is, is er zeker ook een weg."

Isoleren

Het doel is om elk jaar 1,5 procent energie te besparen. Om dat te bereiken is het nodig om woningen beter te isoleren. Zo ligt er al een afspraak met woningcorporatie QuaWonen om elk jaar 200 huurwoningen energieneutraal te maken. Ook gaat de gemeente het plaatsen van zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven stimuleren. Dat is best een uitdaging aangezien er nu op slechts 7,8 procent van de huizen (totaal 12.000, red.) in Krimpen aan den IJssel zonnepanelen liggen. In 2024 moet ruim 16 procent van het dakoppervlak zijn benut.


Om huiseigenaren te verleiden hun huis te verduurzamen, organiseert de gemeente verschillende inkoopacties voor zonnepanelen én voor isolatie. Ook gaat Krimpen aan den IJssel tot 2024 door met de warmtesafari's. Die geven een huiseigenaar duidelijkheid over waar hun woning warmte ‘lekt’. En dus om te zien waar – middels isolatie – winst te halen is.

Ook is het doel om jaarlijks 436 woningen van het gas af te krijgen. Dit betekent dat er in 2024 1.750 woningen aardgasvrij zijn. Het is denkbaar dat de gemeente eerst inzet op het isoleren en woningen pas vanaf 2030 begint met het aardgasvrij maken van woningen.

De gemeente denkt serieus na over de aanleg van een zonneveld vlakbij het schakelstation van TenneT en zonnedaken boven parkeerterreinen. Eind dit jaar moet tevens duidelijk zijn of het realiseren van windturbines in de Stormpolder realistisch is. De pilot met de AirTurb op vier gemeentelijke gebouwen rondt de gemeente begin volgend jaar af. Uit meetgegevens moet blijken of het de moeite waard is om deze kleine compacte windmolen op meer daken te plaatsen.


Er komt een speciaal energieloket voor ondernemers waar zij advies kunnen krijgen over het verduurzamen van hun bedrijfspand. Daarnaast denkt de gemeente aan een pop up store van de WoonWijzerWinkel op een centrale plek in Krimpen. Adviseurs laten inwoners zien en ervaren welke oplossingen er zijn op het gebied van duurzaam wonen. Huurders krijgen 90 euro korting op de WoonWijzerBox, een pakket met energiebesparende producten zoals ledlampen, tochtstrips, dimmers, radiatorfolie en een slimme stekker.


Voedselkilometers

Het document richt zich overigens niet alleen op energie. Zo is hergebruik van grondstoffen een thema, net als het klimaatbestendig inrichten van de openbare ruimte. Nieuw in het hele duurzaamheidsverhaal is het thema gezondheid en voedsel. Om de bewustwording over voedsel en voedselkilometers te vergroten, gaat de gemeente streekproducten promoten. Tempel: "Het is echt niet nodig om je boontjes uit Egypte over te laten vliegen als je weet dat je ze in je eigen omgeving ook kunt krijgen."


Floris Bakker