Eieren nijlganzen behandeld

krimpen a/d ijssel • Om de overlast van nijlganzen tegen te gaan laat de gemeente Krimpen aan den IJssel jaarlijks eieren in nesten behandelen. Dit om te voorkomen dat de populatie verder groeit.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op schriftelijke vragen van Stem van Krimpen. Een erkend faunaspecialist behandelt de eieren in een zo vroeg mogelijk stadium, om te voorkomen dat de ganzen zich voortplanten. Dit gebeurt gewoonlijk door de eieren te vervangen door nepeieren of door de eieren onder te dompelen in maisolie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) noemt dit een goede maatregel die een verdere populatiegroei voorkomt.

In het najaar van 2020 telde de faunaspecialist in totaal 35 volwassen nijlganzen binnen de gemeentegrenzen van Krimpen aan den IJssel. Ten opzichte van het voorjaar van 2020 was het aantal met 28 afgenomen. Daar is volgens B en W wel een verklaring voor. Buiten het broedseizoen zwerven de nijlganzen namelijk in de regio rond. "Het aantal nijlganzen is seizoensgebonden en verschilt daarom behoorlijk gedurende het jaar."

Het college verklaart dat er geen signalen zijn van regionale overlast van nijlganzen. Een algemeen vastgestelde grens voor het aantal nijlganzen in stedelijk gebied is er ook niet. De provincie Zuid-Holland, het bevoegd gezag voor faunabeheer, verleent ontheffing voor afschot van grauwe ganzen, brandganzen en kolganzen op natuurgebieden en landbouwgronden. Nijlganzen worden niet genoemd.