Innovatiefonds Cultuur

krimpen a/d ijssel • Het college van de gemeente Krimpen aan den IJssel heeft in de afgelopen week de regels rondom het aanvragen van subsidies uit het Innovatiefonds Cultuur vastgesteld.

Dit fonds is onderdeel van de Cultuurnota 2019-2022. Wethouder Coen Derickx: "Cultuur is van en voor iedereen ongeacht uit welk gezin je komt. Of welke culturele achtergrond je hebt. Ongeacht leeftijd, geslacht, beperking of opleiding." Hoofddoel van de nota is dat cultuur zorgt voor sociale samenhang en verbinding in de gemeente. Daarnaast biedt het volgens Derickx zingeving en mogelijkheden voor ontplooiing en participatie voor alle Krimpenaren. "Dit doel ondersteunt tevens het ingezette beleid tot het zijn van een inclusieve gemeente."


Inspireren

Hij wijst erop dat kunst en cultuur vaak mooi en plezierig is om naar te kijken. "Daarnaast heeft het het vermogen om mensen te activeren, te inspireren en te verbinden. Het is juist dat vermogen van de kunst- en cultuuractiviteiten wat de gemeente wil aanboren en ondersteunen via het innovatiefonds. Dit kan op individueel niveau, maar ook met een wijk of buurt. Het fonds wil de kunst- en cultuuractiviteiten ondersteunen die samenwerking en deelname van inwoners bevorderen."


Kwetsbare positie

Het innovatiefonds is bedoeld voor projecten voor kwetsbare Krimpenaren. Voor (gedeeltelijke) financiering is het daarom noodzakelijk dat een project zich richt op inwoners van Krimpen aan den IJssel in een kwetsbare positie. Of op mensen die weinig deelnemen aan het culturele leven. Met name wordt gedacht aan jongeren, ouderen, vrijwilligers, sociaal achtergestelde groepen of inwoners in achterstandswijken. De projecten zijn gericht op het bevorderen of versterking van contacten. Ook moeten de projecten samenwerking van een culturele instelling met een maatschappelijke instelling en deelname van een doelgroep bij de uitvoering van het project stimuleren.


Per project kan maximaal een bedrag van 7.500 euro worden verleend. De regels staan op de website van de gemeente Krimpen aan den IJssel (onder beleidsregel 3.16 Innovatiefonds cultuur).


q www.krimpenaandenijssel.nl