Door werk aan kruising wijzigingen in dienstregeling

Minder bussen en langere reistijd

krimpen a/d ijssel • Dit tot ergernis van veel busreizigers. Die klagen bij Leefbaar Krimpen over de gewijzigde dienstregeling. Zo rijdt lijn 97 - vanwege de drukte op de weg - minder vaak richting Capelsebrug en blijft lijn 98 in Krimpen aan den IJssel. Bovendien zitten passagiers een stuk langer in de bus. Zo hoorde fractievoorzitter Jeffrey van der Elst het verhaal van een bewoner van de wijk Lansingh-Zuid die dagelijks lijn 98 neemt. "Tot een week geleden stond zij binnen een paar minuten op Capelsebrug. Nu moet zij de komende jaren met lijn 97. Haar rit neemt met 20 minuten toe."

Nieuwe normaal

Van der Elst vindt het onbegrijpelijk dat de dienstregeling zo sterk is uitgedund. En dat op het moment dat de gemeente haar inwoners oproept om, gedurende het onderhoud aan de grote kruising, de auto te laten staan en gebruik te maken van fiets of het openbaar vervoer. "De frequentie van lijn 97 gaat omlaag en lijn 98 blijft alleen maar rondjes rijden in het dorp. Dit wordt het nieuwe normaal voor de komende jaren terwijl de effecten nog niet eens zijn doorberekend!"


Van der Elst, die namens Krimpen aan den IJssel lid is van de commissie vervoersautoriteit binnen de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), zegt dat hij - samen met zijn collega-raadslid Arrèn van Tienhoven (SGP) - heeft gevochten voor behoud van de bestaande buslijnen en frequenties. Dit omdat inwoners, door het werk aan de grote kruising, meer zijn aangewezen op het openbaar vervoer.


Coronacrisis

Wethouder Anthon Timm (verkeer) maakt duidelijk dat er al een toezegging is van de MRDH dat de buslijnen voor de toekomst behouden blijven. Iets dat hem tevreden stemt. "Raadsleden Jeffrey van der Elst en Arrèn van Tiendhoven hebben dat goed gedaan, net als mijn collega Wubbo Tempel. Dat de dienstregeling nu is veranderd, heeft te maken met de werkzaamheden aan de grote kruising. Tegelijkertijd speelt mee dat openbaar vervoerbedrijven in heel Nederland, als gevolg van de coronacrisis, te maken hebben met grote verliezen."

Voor de RET reden om de in- en uitstapgegevens van de buslijnen 97 en 98 eens goed onder de loep te nemen. “Daaruit is naar voren gekomen dat de 300 tot 500 reizigers die dagelijks in bus 98 stappen, voornamelijk binnen Krimpen aan den IJssel reizen. Lijn 97 daarentegen laat een heel ander beeld zien. Daar maken tot duizend mensen per dag gebruik van. En die stappen bijna allemaal uit bij de halte Capelsebrug.” Als bussen 97 en 98 over de Algerabrug blijven rijden, neemt de kans op vertraging - door de werkzaamheden - aanzienlijk toe. “Dat wil de RET voorkomen en daarom blijft lijn 98 in Krimpen z’n rondjes rijden”, zegt Timm.


Gekoppeld

Hij wijst erop dat de lijnen zijn gekoppeld. "Dus wanneer één bus in de file terecht komt, werkt die vertraging door naar andere lijnen. Door de keuzes van de RET krijg je een veel robuustere dienstverlening” het zou volgens Timm zomaar kunnen dat buslijnen 97 en 98 over een half jaar hun gebruikelijke route rijden. "Dan beginnen we aan de andere kant van de kruising met de werkzaamheden. Dus dan is er een andere situatie. Wij blijven alles goed monitoren en knopen, indien nodig, het gesprek aan met ov-bedrijven.”


Dat veel passagiers klagen, is bij Timm niet bekend. "Ik heb navraag gedaan, maar bij zowel de RET, als de gemeente zijn geen klachten binnengekomen.”