'Nooit schepen gelegen langs damwand'

regio • Met verbazing las Cor den Ouden van schippersvereniging Koninklijke Schuttevaer vorige week het artikel in deze krant over de damwand van het EMK-terrein in Krimpen aan den IJssel.

Die damwand zou volgens de aannemer en regievoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Rijkwaterstaat in de loop der tijd behoorlijk wat klappen hebben opgevangen door het aanmeren van binnenvaartschepen, "maar dat is nooit gebeurd", zegt Den Ouden. "Er ligt onder aan de wand een stenen talud die het onmogelijk maakt om daar je schip aan te leggen. Op het terrein zelf zijn ook geen afmeerpalen aanwezig."


Autosteiger

Wel was er op het EMK-terrein een autosteiger waar binnenvaartschippers hun auto aan land konden zetten. Die is vijf jaar geleden buiten gebruik gesteld. "De twee aanmeerpalen staan nog altijd in het water, op anderhalve meter van de kant. Dus binnenvaartschepen die daar lagen, hebben ook geen schade aangericht aan de damwand."

Dat er nergens anders een autosteiger is gekomen, vinden veel binnenvaartschippers jammer. Bij de oude werf van Van Duijvendijk langs de IJsseldijk is nog wel een mogelijkheid om de auto aan land te zetten, "maar je hebt daar te maken met een beperkte diepgang", zegt Den Ouden. "Een geladen schip kan daar geen gebruik van maken. En de gemeente wil dat terrein in de toekomst graag ontwikkelen. Dan kan ook door die optie een streep."

Den Ouden hoopt dat er bij de ontwikkeling van het EMK-terrein tot bedrijventerrein rekening wordt gehouden met de binnenvaart. Hij wijst erop dat de gemeente graag 'watergerelateerde' bedrijven aan wil trekken die zich bezighouden met de productie, reparatie en het onderhoud van schepen. "Een autosteiger voor de binnenvaart zou een mooie aanvulling zijn."


Oranjefestival

ouderkerk a/d ijssel • Speciaal voor (jeugd)leden en niet-leden van vv Spirit is er op zaterdag 1 mei een Oranjefestival georganiseerd door de club. Jongens en meiden kunnen meedoen aan allerlei leuke voetbalspelletjes of zich uitleven op springkussens. Tevens is er het World Cup-toernooi. Het festival is in twee dagdelen verdeeld. 's Morgens tussen 09.30 tot 11.00 uur is bestemd voor de peuters en ukken (geboren tussen 2014 en 2017). Tussen 09.30 en 12.30 uur zijn de jongens- en meidenteams JO8-JO11/MO9-MO11 welkom, plus de kinderen die zijn geboren tussen 2010 en 2013. In de middag mogen tussen 13.00 en 16.00 uur de jongens- en meidenteams JO12-JO15/MO13-MO15 aantreden, plus de kinderen die zijn geboren tussen 2006 en 2009. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: clinic@vvspirit.nl of een appje naar Bas Jonker:06-51460578. Deelname is gratis.