Doelbewuste hetze

Ik ben inwoner van Krimpen aan den IJssel, geen lid van de Mieraskerk of (momenteel) een andere geloofsgemeenschap. Maar met stijgende verbazing en verontwaardiging lees ik hoe het COC en aanverwante organisaties/partijen hun mening met dwang proberen op te leggen (gelukkig nog tevergeefs....) aan B en W van Krimpen. Hoe ons dorp wordt weggezet als een achterlijk gat vol 'haat en discriminatie', waar een klassieke, eeuwenlang geldende mening over relaties, huwelijk en seksualiteit zo snel mogelijk uitgebannen moet worden. Ik kan het niet anders benoemen, als ik de reacties lees van bovengenoemden en terugdenk aan alles wat er de laatste weken is gepasseerd. Zoals hoe de burgemeester tot een mening gedwongen werd door onfatsoenlijke journalisten en actievoerders. Het is niet anders dan een doelbewuste hetze, veroorzaakt door het laffe lekken van een vertrouwelijke brief en gebaseerd op emoties, framing en een uitvergrote slachtofferrol. Nee, ook ik kan me niet vinden in de opvatting en omschrijving van dominee Kort, dat niet. Maar waarom zou opeens het gewone abnormaal zijn en andersom? Het menselijk geslacht is (net als de hogere diersoorten) geschapen en wordt voortgeplant als mannetje of vrouwtje. Met de daarbij behorende biologische en mentale kenmerken die het kleurrijke onderscheid maken. Hoe moeilijk is dat elke dag in het gewone leven op te merken? Het is duidelijk dat een kleine minderheid worstelt met een disorde in seksuele geaardheid of geslacht. Ik geloof dat wij niemand om die reden mogen veroordelen en hem/haar inderdaad een veilige leefomgeving moeten bieden, hetwelk in het verleden (en heden) natuurlijk lang niet altijd is goed gegaan. Maar moet ik daarom alles en iedereen en elke relatie maar gelijkwaardig vinden en mag ik bijvoorbeeld de Gay-parade niet een provocerende festiviteit vinden? Ik weiger absoluut mij daarover door meneer Houtzager, het COC of wie dan ook een mening te laten opdringen en ik hoop dat er nog veel nuchtere, weldenkende mensen met mij er zo over denken, religieus of niet. Het zou deze actievoerende partijen sieren hun toon eens flink te matigen, in plaats van zélf hatelijk en discriminerend in het kwadraat bezig te zijn. Ik wens de burgemeester en alle andere bestuurders van Krimpen wijsheid toe. En ruggengraat om zich staande te houden tegen dit nieuwe maatschappelijke schrikbewind.

Aart
Krimpen aan den IJssel


'Respecteer de overheid'

Beste Johanna,

We kennen elkaar niet, of misschien ook wel. Grote kans dat als je kinderen hebt, ze op dezelfde school zitten als de onze. Een disclaimer bij deze brief: ik weet zeker dat er in het Huis waar Johanna aan refereert in haar ingezonden brief, plaats is voor ons beiden en voor iedereen die in Hem gelooft, trouwens. Daar gaat deze brief niet over.

Je eindigt je brief met: ‘En alstublieft, laat ons rustig naar Zijn Huis gaan.’ Het feit dát onze kinderen in een klaslokaal de dag doorbrengen met kinderen die een drukke dienst bezocht hebben, maakt dat ik toch een kanttekening wil maken. Je keuze om naar de kerk te gaan, raakt ongevraagd ons gezin en de mensen daaromheen. Je begrijpt dat ik instem met je belijdenis dat God alles in Zijn hand heeft, maar we steken toch ook geen weg over zonder naar links en rechts te kijken? Laat staan dat we een ander de weg op duwen… En leven in gevaar brengen is, veronderstel ik, het laatste wat uw gemeenteleden zouden willen. Het is een misvatting om te denken dat de overheid ons vraagt de kerkgang achterwege te laten omdat zij onze godsdienstvrijheid wil onderdrukken, maar omdat er een ‘onzichtbare auto’ rondrijdt. Paulus roept in Romeinen 13 op om de overheid te respecteren. In die tijd was er trouwens (ook) beslist geen sprake van een overheid die christelijke waarden en normen hoog in het vaandel had staan.

Eerlijk gezegd, denk ik dat de kerkgang op deze manier juist niet bijdraagt aan het vullen van het Huis, en dat is het ergste. Nu vat ik het Huis anders op: niet een kerkgebouw, maar een hemels Huis. Ik neem namelijk aan dat je refereert aan de gelijkenis uit Lukas 14, als je schrijft dat ‘de Heere gebiedt dat Zijn Huis vol wordt’? Dus, liever even doorbijten met de digitale diensten! We geloven toch dat Gods Geest niet aan tijd of plaats gebonden is? En daarbij nodigen we van harte iedereen uit om online mee te kijken. En indien gewenst het gesprek aan te gaan, zonder geweld of bedreiging - vanzelfsprekend. Johanna, ik maak – als het weer mag – graag gebruik van je uitnodiging tot een oprecht gesprek!

Elselinda Matthea van der Ham
Krimpen aan den IJssel