IJsselland en Erasmus MC willen fuseren

regio • Het Erasmus MC in Rotterdam en het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel willen fuseren. Het fusievoorstel moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De ACM heeft aangegeven meer onderzoek te willen doen naar deze wijze van samenwerken. Hiermee moet worden bekeken of de fusie geen nadelige gevolgen heeft voor de patiënt of de zorginkoop. Ernst Kuipers, bestuurder van het Erasmus MC zegt hierover: "Dat een academisch en regionaal ziekenhuis op deze wijze met elkaar gaan samenwerken is nieuw in het zorglandschap. Wij vinden het belangrijk dat de ACM een weloverwogen keuze maakt.” Albert van Wijk, bestuursvoorzitter van het IJsselland Ziekenhuis, benadrukt dat het belang van de patiënt in de samenwerking voorop staat. "Door ons anders te organiseren zijn we beter in staat om de juiste zorg op de juiste plek te geven.”


De afspraken die beide ziekenhuizen met elkaar willen maken, richten zich op het verbeteren van de 'patiëntreis'. De zorg die de ziekenhuizen bieden is aanvullend aan elkaar. Het IJsselland Ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis dat tweedelijns zorg in de eigen regio biedt. Het Erasmus MC biedt tertiaire (specifieke) zorg voor geheel Zuidwest Nederland. Met de samenwerking willen de ziekenhuizen vanuit hun eigen identiteit de patiënt op de verschillende locaties het type zorg leveren waarin ze gespecialiseerd zijn. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft daarom eerder al onder voorwaarden goedkeuring gegeven aan de samenwerking. Het is de bedoeling dat de ziekenhuizen als zelfstandige 'entiteiten' afspraken blijven maken en onderhandelen met de zorgverzekeraars.