• Voor de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is een mobiele camera geplaatst.
• Voor de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel is een mobiele camera geplaatst. Foto: Nieuws op Beeld

Onrust rond Krimpense Mieraskerk

krimpen a/d ijssel • Het was de afgelopen week bijzonder onrustig rond de Mieraskerk aan de Krimpense Nachtegaalstraat. De politie draait een onderzoek naar verschillende incidenten en roept getuigen op om zich te melden.

Het begon vorige week zondag met de mishandeling van een journalist van RTV Rijnmond die een reportage maakte bij de kerk. Al vrij snel kon er een verdachte worden aangehouden. Dinsdag rond 04.30 uur in de ochtend plaatste een onbekende een vuurwerkbom voor de deur van de kerk. De knal die volgde, maakte niet alleen veel buurtbewoners wakker maar richtte ook behoorlijk wat schade aan. Zo sprong er onder andere een ruit in de voorpui van het gebouw. Het kerkbestuur deed aangifte.


Verbijsterend

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel noemde de explosie verbijsterend. “Het is toch ongelofelijk dat iemand midden in de nacht bewust uit huis is gegaan om voor de deur van de kerk een explosief neer te leggen. Ik kan daar met mijn verstand niet bij.”


Vroom bracht een bezoek aan de kerk en sprak met de dominee en aanwezige kerkgangers die bezig waren met het opruimen van alle rommel. De emotie bij hen zat hoog, zo merkte hij. “Ik snap dat wel. De kerk is niet ‘zomaar’ een gebouw. Voor deze mensen is het de plek waar ze het liefste zijn. Als die plek door een explosie wordt beschadigd, doet dat pijn.”

Woensdagochtend kwam er een dreigbrief binnen, met daarin de aankondiging dat de kerk in brand zou gaan. Het kerkbestuur besloot, voor de tweede keer in de week, aangifte te doen. De politie besloot een mobiele camera voor het kerkgebouw te plaatsen en extra te surveilleren.


Onacceptabel

Een dag later volgde een reactie van de gehele gemeenteraad. Die noemde 'geweld tegen pers, geweld tegen kerkgebouwen en de verheerlijking van geweld' onacceptabel. 'Geweld mag nooit de oplossing zijn!'. De raad riep iedere inwoner op om rust en kalmte te bewaren. 'Laten we het hoofd koel houden en verdraagzaamheid creëren door het gesprek met elkaar aan te gaan.' Verder drong de raad er in de verklaring op aan om eensgezind de crisis te lijf te gaan en de coronamaatregelen te respecteren.

De politie laat weten dat het onderzoek volop draait. "We zijn nog steeds op zoek naar mensen die meer weten", zo staat in een verklaring. "Wie nog niet met de politie heeft gesproken of camerabeelden of dashcam-beelden heeft, kan bellen met 0900-8844."


Lees ook het artikel: 'Zien corona zeker niet als simpel griepje' op pagina 21 van deze krant.