• Hetty van den Eijk (links) en Hanny de Jong: met liefde actief voor KWF.
• Hetty van den Eijk (links) en Hanny de Jong: met liefde actief voor KWF. Foto: Jan Timmer

KWF zoekt dringend helpende handen

lekkerkerk • De afdeling Lekkerkerk/Krimpen aan de Lek van KWF Kankerbestrijding is op zoek naar versterking. Er zijn nieuwe wijkhoofden nodig om mee te helpen om van de huis-aan-huis collecte - dit jaar van 6 tot en met 11 september - een succes te maken. Ook mensen die mee willen collecteren zijn welkom.

“De jaarlijkse collecte is voor KWF heel belangrijk”, weet Hanny de Jong, secretaris, wijkhoofd en collectant namens KWF in Lekkerkerk. “In 2021 geldt dat nog eens extra, omdat vanwege de corona-maatregelen veel fondsenwervende activiteiten geen doorgang konden en kunnen vinden. We hopen dan ook op veel gulle gevers tijdens de collecte in september. Dat onderzoek naar en de bestrijding van kanker veel mensen aanspreekt, is logisch. Eén op de drie mensen overlijdt aan deze ziekte. Iedereen had, heeft of krijgt er binnen zijn familie- of vriendenkring helaas mee te maken. Het KWF spreekt alleen daarom al breed aan.”


Paplepel

Hetty van den Eijk is al meer dan dertig jaar actief als collectant voor KWF. Sinds 1997 fungeert ze ook als penningmeester én wijkhoofd in haar dorp Krimpen aan de Lek. “Ik heb het vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten gekregen door mijn familie,”, glimlacht ze. “Ik ben dan ook actief voor meerdere goede doelen en collecteer al zo’n dertig jaar. Het is mooi en dankbaar om te doen. Minstens net zo mooi zou het zijn wanneer we binnen ons team versterking krijgen. In Krimpen aan de Lek zijn we momenteel met drie wijkhoofden. Twee erbij zou geweldig zijn! Qua tijdsbesteding is zo’n taak prima te behappen: het kost je niet meer dan acht uur per jaar. In juli doe je een belrondje langs de vaste groep collectanten in jouw wijk, wanneer de collecte aanstaande is haal je alle benodigde materialen op bij Hanny de Jong en maak je de collectebussen en de route per collectant in orde. Die spullen lever je vervolgens bij hen af. Na de collecte neem je de bussen in en zorg je voor de afhandeling met KWF. Prima te overzien vrijwilligerswerk dus. En bovenal geeft het veel voldoening, want je steunt actief een heel goed doel.”

Hanny de Jong coördineert de KWF-collecte in Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Ook in Lekkerkerk kunnen ze nieuwe collectanten prima gebruiken. “Het zou prachtig zijn als zich ook jonge mensen willen aanbieden”, zegt ze. “Het is gelukkig níet zo dat we hier in Lekkerkerk met grote krapte te maken hebben in het aantal vrijwilligers, maar het is altijd fijn als er ‘fris bloed’ bij komt. Hoe meer mensen bereid zijn om iets voor KWF te betekenen, des te mooier het is.”


Wie belangstelling heeft om in Krimpen aan de Lek of Lekkerkerk aan de slag te gaan als wijkhoofd of collectant, kan zich aanmelden bij aanmelden@kwf.nl.


Jan Timmer