• Andrew Roos.
• Andrew Roos. Foto: Jan Timmer

IJveren voor Landelijk Moluks Monument

‘Verhaal moet verteld blijven worden'

krimpen a/d ijssel • Op 20 februari 1951 aanvaardde het eerste schip vol Molukse KNIL-militairen en het gezinnen de lange zeereis vanuit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. Een maand later, op 21 maart 1951, meerde men aan in Rotterdam. Aan de Lloydkade om precies te zijn. Op die plek moet nu, zeventig jaar na dato een Landelijk Moluks Monument gaan verrijzen. Krimpenaar Andrew Roos is één van de mensen die zich daarvoor inzet.

In 1951 kwamen op dienstbevel circa 4000 Molukse KNIL-militairen en marinemannen met hun gezinnen (in totaal 12.500 personen) naar Nederland. De KNIL-militairen werden kort na aankomst door Nederland ontslagen uit dienst en vielen dus in een koud kikkerland tussen wal en schip. “In totaal hebben er twaalf van deze overtochten plaatsgevonden”, weet Roos, penningmeester van Stichting Landelijk Moluks Monument.


Voetstappen

Het Landelijk Moluks Monument wordt een herdenkingsmonument ter ere en uit respect voor de eerste generatie Molukkers, die in 1951 met twaalf scheepstransporten naar Nederland zijn overgebracht. Een monument dat recht doet aan de locatie en het begin markeert, de eerste voetstappen van de Molukse gemeenschap in Nederland. Naast herdenken moet het ook een middel zijn om het verhaal van de aankomst van de Molukkers in Nederland te blijven vertellen aan de huidige en toekomstige generaties. Roos: “Voor iedereen die geïnteresseerd is in deze geschiedenis, willen we een mogelijkheid bieden om meer te weten te komen. Molukkers en Nederlanders zijn al meer dan 400 jaar deel van elkaars geschiedenis. Meer kennis van elkaars verleden leidt tot meer wederzijds begrip.”

“Er is een groeiend collectief bewustzijn onder jongere generaties dat we ons moeten laten zien en laten horen. Vanuit onze kracht gaan wij dit voor elkaar krijgen. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen om het monument te realiseren om de geschiedenis levend te houden. Het monument moet ook een plek worden waar je naar toe kunt gaan om daar stil te staan bij de geschiedenis. De verhalen over ‘toen’ worden nog vaak verteld. Zo’n monument verstevigd die verhalen tot vele generaties na ons.”


Live-stream

Roos is er van overtuigd dat het Landelijk Moluks Monument er gaat komen. "De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb en de verantwoordelijk wethouder zijn enthousiast. Ook verschillende burgemeesters uit gemeenten waar veel Molukse mensen wonen, onder wie burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel, staan volledig achter ons plan. We zitten nu in een fase waarin we op goedkeuring van de gebiedscommissie van de gemeente Rotterdam wachten om verdere stappen te kunnen ondernemen. Daarnaast is er op 21 maart via een live-stream vanuit het Moluks Historisch Museum, de actie ‘Beta Disini', de Maleise woorden voor ‘Ik Ben Hier'. Die dag start ook een crowdfundingactie om tot de realisering van het monument te komen. Het streefbedrag is 35.000 euro. We hopen op mooie bijdragen vanuit de Molukse gemeenschap én van mensen die de Molukkers een warm hart toedragen. Wie meer wil weten, kan een kijkje nemen op de website www.landelijkmoluksmonument.nl.”

Jan Timmer