Vragen over toename aantal inbraken

krimpen a/d ijssel • De fractie van Leefbaar Krimpen is geschrokken van de toename van het aantal woninginbraken in Krimpen aan den IJssel.

Die zouden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar met 40 procent zijn gestegen ten opzichte van 2019 (van 20 naar 28 inbraken). Leefbaar Krimpen vindt dat opvallend aangezien er in het coronajaar 2020 een scherpe daling was te zien in de traditionele vormen van criminaliteit, zoals zakkenrollen, woninginbraak en winkeldiefstal. Zo nam het aantal woninginbraken in Rotterdam af met 23 procent en in Albrandswaard zelfs met 51 procent. "Maar in Krimpen was er juist een stijging van 40 procent", schrijft burgerraadslid Daniel Ratzon. Hij heeft schriftelijke vragen ingediend en wil van het college weten of Krimpen aan den IJssel te maken heeft met een inbraakgolf.


Politie-inzet

Leefbaar Krimpen denkt wel te weten waarom de gemeente een populaire plek is voor inbrekers om toe te slaan. Ratzon wijst naar de beperkte politie-inzet. Hij vindt dat de politie in de nachtelijke uren vaker moet surveilleren om inbraken te voorkomen. En er moet een campagne komen om te voorkomen dat inbrekers - met name in de herfst- en wintermaanden - hun slag slaan in Krimpen aan den IJssel. Ratzon wil ook weten of het college eventueel andere ideeën heeft om de inbraakcijfers te laten afnemen.