• Rifka Otte puzzelt graag met de peuters.
• Rifka Otte puzzelt graag met de peuters. Foto: Floris Bakker

'Voor mij is het meer een hobby'

krimpen a/d lek • Wie aan 't Krielhok denkt, denkt al snel aan Rifka Otte. Dat is niet zo gek, want de pedagogisch medewerkster behoort al een kwart eeuw tot de vaste gezichten van de peuterspeelzaal.

"De tijd gaat snel als je het naar je zin hebt", lacht ze. "Er komen nu zelfs ouders binnen die mij herkennen omdat ze hier zelf hebben gezeten. Da's wel een vreemde gewaarwording hoor!"


Rifka volgde een opleiding agogisch medewerker aan het Albeda College en wilde graag werken als activiteitenbegeleidster in een zorgcentrum. "Werken met ouderen vond ik geweldig. Dat ze overlijden vond ik wat minder leuk. Dus toen ik met mijn diploma ook terecht kon in de kinderopvang, ben ik gaan kijken of daar mogelijkheden voor me lagen."


Verdrietig

Ze kreeg de kans om voor een periode van twee maanden bij de zelfstandige peuterspeelzaal 't Krielhok te werken. Dat beviel haar zo goed dat ze na afloop echt verdrietig was. "Toen ik een paar weken later langs ging om m'n oude college een gelukkig nieuwjaar te wensen, kreeg ik de vraag om terug te komen. Dat wilde ik wel. Zo ben ik teruggekeerd en nooit meer weggegaan."


Ze geniet nog elke dag van haar werk. "Voor mij is het meer een hobby. Zelfs als ik vrij ben, ben ik bezig met 't Krielhok. Zo zag ik gisteren in een winkel een leuke jurk van sneeuwwitje hangen. Die móet ik dan hebben!" Het werken met peuters geeft Rifka na al die jaren nog altijd ontzettend veel voldoening. "Je bent echt bezig met de ontwikkeling van de kinderen. Ze leren hier op een speelse manier samen spelen, delen en tellen, middels allerlei spelletjes en liedjes. We lezen ook veel voor uit kinderboekjes, om hun woordenschat te vergroten. Zo bereiden we de peuters die hier komen goed voor op de basisschool."

Er komt ook regelmatig een logopediste langs om naar de kinderen te luisteren. "Wanneer zij een achterstand in de taal constateert, verwijst zij de kinderen door naar een vve-groepen (voor en vroegschoolse educatie, red.) voor extra ondersteuning. Dat kost ouders niets, want de gemeente subsidieert die groep."


Geverfd

Vanwege corona was 't Krielhok lange tijd gesloten. Medewerkers en vrijwilligers gebruikten de tijd om de peuterspeelzaal eens flink onder handen te nemen. "We hebben met elkaar opgeruimd, de muren geverfd en nieuw speelgoed aangeschaft. Het ziet er allemaal weer pico bello uit. En buiten is een nieuw speeltoestel geplaatst waar de kinderen van kunnen genieten. We zijn blij dat de peuters weer komen, want we hebben ze wel gemist hoor."


Floris Bakker