Halvering subsidie dreigt voor muziekscholen


FOTO

krimpen a/d lek/lekkerkerk • De nieuwe subsidieregeling cultuur van de gemeente Krimpenerwaard dreigt zeer nadelig uit te pakken voor de muziekscholen in Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek.

Het doel van de nieuwe regeling is om bestaande subsidieregelingen op het gebied van cultuur, zoals die thans gelden binnen de verschillende kernen, te harmoniseren. Aangezien het subsidieplafond niet wordt aangepast, zullen de subsidies worden herverdeeld.


Verhoging

In de nieuwe regeling maakt de gemeente geen onderscheid meer tussen culturele verenigingen en specifiek jeugdonderwijs. Het gevolg is dat de subsidies waar de muziekscholen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek nu op steunen, bijna worden gehalveerd. De verlaging van de beschikbare subsidie betekent een forse verhoging van de eigen bijdrage voor de meer dan honderd jeugdige leden, schrijven bestuursleden Piet Boesberg en Siemen Roorda. 'Wij vrezen dat hierdoor een zodanig hoge drempel wordt opgeworpen dat het muziekonderwijs voor veel jeugdleden zo goed als onbereikbaar wordt.'

De twee wijzen erop dat juist dóór de subsidie en daarbij behorende laagdrempeligheid het muziekonderwijs is uitgegroeid tot wat het nu is. Muziekverenigingen Lekkerkerk en Crescendo hebben daardoor een hoog kwaliteitsniveau weten te realiseren. De muziekscholen dringen er nu bij de gemeente op aan om de subsidieregels meer te richten op het investeren in de toekomst, namelijk de jeugd. Daardoor blijft het muziekonderwijs toegankelijk voor de jeugd. 'De jeugd van onze kernen mag niet de dupe worden van de fusie van gemeenten en de daaruit voortvloeiende wens om de subsidies meer te harmoniseren', aldus Boesberg en Roorda.

Het college van B en W neemt binnenkort een besluit over de nieuwe subsidieregeling.


Fietser zwaargewond

schoonhoven • Bij een ongeval op de G.J. van Heuven Goedhartweg / Lekdijk-Oost in Schoonhoven is zondagmiddag een fietser zwaargewond geraakt. De persoon kwam in botsing met een personenauto. Naar aanleiding hiervan werd de traumahelikopter opgeroepen. Na behandeling is het slachtoffer naar het ziekenhuis vervoerd.