Krimpen onderzoekt andere manieren van inzamelen afval

Vuilnisbeleid gaat op de schop

krimpen a/d ijssel • Uit het rapport ‘Een dure scheiding’ blijkt dat het Krimpen aan den IJssel in de periode 2016-2020 is gelukt om een afvalscheidingspercentage van 70 procent te realiseren. Inwoners betaalden daarvoor wel een hoge prijs: de afvalstoffenheffing schoot omhoog. Krimpen aan den IJssel behoort inmiddels tot de duurste gemeenten in Nederland als het gaat om het inzamelen van afval.

Gerrit Jan Miedema (CDA) verklaarde donderdag ‘geschrokken’ te zijn van de conclusies in het rapport. “We moeten er alles aan doen om dit te repareren.” Zijn collega Saskia Bijl (Krimpens Belang) berekende dat de kosten voor het ophalen en scheiden van afval in Krimpen aan den IJssel tot wel 47 procent hoger liggen in vergelijking met andere gemeenten. “We moeten echt kijken hoe we die kosten omlaag kunnen krijgen en tegelijkertijd hoe we Krimpen netjes houden.”

Om tot een nieuw afvalbeleid te komen deed de rekenkamer verschillende aanbevelingen. Zo moet de gemeente bedenken welk afvalscheidingspercentage realistisch is. Om de kosten te verlagen en de landelijke doelstellingen voor afvalscheiding te halen, kan de gemeente het beste een tarief per lediging of vuilniszak (DIFTAR) invoeren. Ook zou de gemeente afvalverwerker Cyclus moeten vragen om de tarieven voor de inzameling te verlagen.

De gemeenteraad nam donderdag alle aanbevelingen uit het rapport over, met uitzondering van het advies om DIFTAR in te voeren. Onderzoek is nodig, vindt een meerderheid van de fracties. Want er is geen enkel bewijs dat deze manier van afval inzamelen zorgt voor lagere afvalkosten. “Alleen DIFTAR onderzoeken is te eenzijdig”, vindt Gerrit Jan Miedema (CDA). Hij is dan ook voorstander van een breed onderzoek naar meerdere vormen van afvalinzameling.


Amendement

Wilco Slotboom-Zeedijk van Stem van Krimpen was het daarmee eens. “Pas als duidelijk is welke afvalinzameling het beste voldoet, zou het voorstel aan de raad moeten worden aangeboden.” Zijn partij diende een amendement in om verschillende wijzen van afvalinzameling - waaronder DIFTAR - te onderzoeken. Dit amendement werd door de raad verworpen, met name omdat Stem van Krimpen inwoners wil betrekken bij het nieuw te vormen afvalbeleid. Wethouder Anthon Timm (VVD) verklaarde dat inwoners sowieso worden geraadpleegd. “Dat is één van de aanbevelingen die we overnemen uit het rapport. Als we inwoners breder willen bevragen, hebben we meer tijd nodig.”

Een bijna identiek amendement van de SGP - zonder de door Stem van Krimpen informatieronde met bewoners - kon wél rekenen op voldoende steun. Tot ergernis van Slotboom-Zeedijk. Zijn fractie stemde als enige tegen. "Afval is iets waar de inwoners iedere dag mee te maken hebben. Omdat burgerparticipatie niet alleen als mooi woord in onze verkiezingsfolder staat maar in onze fractie daadwerkelijk hoog in het vaandel staat, vonden we het belangrijk dit op te nemen in het amendement.”