Noodfonds kan niet rekenen op steun

krimpen a/d ijssel • Een motie van Leefbaar Krimpen en Stem van Krimpen om een noodfonds voor lokale ondernemingen op te zetten kon donderdag niet rekenen op voldoende steun van de Krimpense gemeenteraad.

Hoewel de meeste fracties het een sympathiek voorstel vonden, zetten verschillende raadsleden hun vraagtekens bij de uitvoerbaarheid. "Wij moeten deze grote broek niet aantrekken en dit overlaten aan de landelijke overheid", vond Reinier Cornet (ChristenUnie). Mark van der Meulen (VVD) wees op de belabberde financiële situatie waarin Krimpen aan den IJssel zich bevindt. "Wij zijn er als gemeente bovendien niet op ingericht om een dergelijke regeling op te zetten en uit te voeren."

Wilco Slotboom-Zeedijk van Stem van Krimpen verklaarde dat het fonds (met daarin ruim 4,5 ton) vooral is bedoeld voor ondernemers die nu geen aanspraak kunnen maken op rijksmiddelen. Die zouden tegen gunstige voorwaarden een bedrag kunnen lenen. "Het gaat om kleine zelfstandigen die nu het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Wij kunnen hen via het fonds ondersteunen, zonder dat dit aangemerkt kan worden als staatssteun." De motie werd door wethouder economie Anthon Timm ten stelligste ontraden. "Wij zijn als college bezig met het uitwerken van een totaalplan dat we binnenkort willen presenteren. Het lijkt me verstandig om daar op te wachten."